Испания отмени плана за постепенно отпадане на COVID мерките

Министерството на здравеопазването на Испания отмени плана за постепенно отпадане на ограничителните мерки заради COVID-19, касаещи нощния живот, само седмица след като го въведе, предаде Ройтерс.

Ведомството взе предвид възражения на регионалните власти. Планът предвиждаше възможност нощните клубове в региони с ниска заболеваемост да могат да работят до 3 ч. сутринта.

След седмица на напрежение, здравните власти в 17-те региона на Испания единодушно одобриха преработена версия на плана, в който правилата са сведени само до насоки, коментира министърът на здравеопазването Каролина Дариас.

В документа вече не влизат мерките, свързани с хотелиерството, а мерките, касаещи нощния живот вече са препоръки. Това обаче не означава, че нощните клубове ще могат да отворят навсякъде. Това ще зависи от епидемиологичната ситуация в конкретен регион, обясни министърът.

Откакто извънредното положение в Испания бе отменено преди месец - ограничителните мерки върху пътуванията и бизнеса бяха облекчени, а баровете в повечето региони могат да работят до полунощ, дори и до по-късно.

Заболеваемостта в страната е паднала до 111 случая на 100 хиляди души. Близо 43 процента от населението има поне една доза ваксина, 24 процента от хората в страната имат пълен ваксинационен курс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини