Съживиха древни същества след 24 000 години във вечната замръзналост в Сибир

В продължение на десетки хиляди години микроскопично същество е лежало замръзнало и неподвижно под земята в сибирската вечно замръзнала почва (пермафрост).

Но, когато учените го размразяват, мъничкото многоклетъчно животно не просто се съживява - то се възпроизвежда, показвайки, че има механизъм, чрез който многоклетъчните животни могат да избегнат увреждане на клетките по време на процеса на замразяване и да се събудят готови за живот.

„Нашият доклад е най-убедителното доказателство към днешна дата, че многоклетъчните животни могат да издържат десетки хиляди години в криптобиоза (анабиоза), състоянието на почти напълно спрян метаболизъм“, обяснява биологът Стас Малавин от Лабораторията за почвена криология в Института по физикохимични и биологични проблеми в почвознанието към Руската академия на науките.

Съществото е микроскопично безгръбначно, наречено ротифер. Тези малки водни животни живеят във водни басейни по целия свят и способността им да оцеляват при условия като замръзване и дехидратация е впечатляваща.

Предишни проучвания и експерименти показват, че те могат да оцелеят с години в състояние на криптобиоза, при което организмът поставя на пауза всички биологични функции. За замръзналото състояние се разбра, че могат да оцелеят десетилетие.

Древният арктически пермафрост е неочаквано богато находище на древни организми, оцелели хилядолетия. Сред тях са микроби като вируси, както и растения и мъх. Едно изключително възстановяване е многоклетъчен червей нематод от вечно замръзналата почва на възраст над 30 000 години.

Възстановяването на многоклетъчното ротифер, сладководен вид от рода Adineta, предполага, че възстановяването на нематода не е било просто невероятна случайност. Пробата от пермафроста е събрана от 3,5 метра под земята при река Алазея в Северен Сибир. Тя съдържа богата на лед глинеста почва от късния плейстоцен - радиовъглеродното датиране потвърждава, че образецът е на около 24 000 години.

Изследователите поддържат култури от тази проба, която съдържа редица организми - включително редица живи ротифери. Докато са в лабораторията, тези малки същества се размножават чрез партеногенеза - тоест безполово клониране, единственият начин, по който ротификаторите могат да се размножават.

Тяхното присъствие в замръзналата проба - за да се различи от замърсявания - е потвърдено чрез търсене на генетичен материал във вечната замръзналост и сравняване на древните ротифери със съвременните видове.

След това изследователският екип избира на случаен принцип 144 екземпляра от съживения щам и ги замразява отново при температура от -15 градуса по Целзий за период от една седмица. Оцелелите са сравнени със замръзналите и съживени членове на съвременни сладководни ротифери. Впечатляващо е, че древните ротифери не изглеждат значително по-устойчиви на замръзналите съвременните ротифери.

Анализът на екипа предполага, че ако процесът на замразяване е относително бавен, клетките на ротиферите могат да оцелеят при образуването на ледени кристали с минимални щети, което им позволява да оцелеят - въпреки че как могат да оцелеят десетки хиляди години, все още не е известно.

Екипът се надява да проведе допълнителни изследвания на процеса с надеждата да идентифицира механизма. Тогава това би могло - с много голямо може би - да помогне да се идентифицира начин за защита на клетките на по-сложни организми, коментират изследователите.

"Многоклетъчен организъм, замразен и съхраняван така в продължение на хиляди години и след това - върнат към живот - е мечта на много писатели-фантасти", коментира Малавин.

"Разбира се, колкото по-сложен е организмът, толкова по-сложно е да го запазим жив замръзнал и за бозайниците в момента това е невъзможно. И все пак напредъкът от едноклетъчен организъм към организъм с черва и мозък, макар и микроскопичен, е голяма крачка напред".

Справка: A living bdelloid rotifer from 24,000-year-old Arctic permafrost
Lyubov Shmakova, Stas Malavin, Nataliia Iakovenko, Daniel Shain, Michael Plewka, Elizaveta Rivkina et al.
Current Biology, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.04.077

Източник: These Tiny Creatures Were Revived After 24,000 Years Frozen in The Siberian Permafrost
MICHELLE STARR, Sciencealert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини