Проф. Минеков изпраща на Кьовеши сигнали за Ларгото, Квадрат 500 и Яйлата

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви днес три сигнала, които ще изпрати за разследване до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те са за ремонта на Ларгото в София, за музея "Квадрат 500" и реставрацията на Яйлата.

Не се е случвала пресконференция тук от 20 години, започваме да правим редовни пресконференции, обяви в началото министър Минеков.

Сигналите

Нещата, които идват като информация при нас, е в огромни количества. В момента комплектоваме всичко от последните години. Ако ви кажа всичко, ще продължим два дни. Поради това ще изсипвам нещата на части, заяви министърът.

Той е констатирал загуби на финанси, използване на евросредства, външни фактори, където е имало труд, подложен на нищета. По думите му „самото министерство е работело почти без помръдване“.

Ларгото

Повод за първият е становище на ОЛАФ по отношение на реставрация на Ларгото, което е с гриф “секретно” и много от нещата не могат да бъдат обявени публично, поясни Минеков. Той обяви, че при ремонта са изчезнали 4,5 милиона евро, а страната трябва да върне парите.

„С доклада ще информирам българската прокуратура, след това информирам и европейската“, каза министърът на културата.

Квадрат 500

„Този квадрат не е квадрат. Използвани са пари за една П-образна форма. Това отива в европейската прокуратура“, обяви проф. Минеков по втория сигнал.

Крепостта Яйлата

Над 2 000 000 е можело да се похарчат. Похарчени са само 1 600 000 – за бутафория. Така създадената имитация не привлича туристи“, посочи Минеков.

За акцията срещу Ангел Папалезов

Минеков коментира и акцията срещу шефа на отдела за борба с трафика на културни ценности в ГДНП Ангел Папалезов. „Още не чувам тезата му, но явно е, че е обвинен по скалъпени обвинения“, каза той, припомняйки, че домът му е бил разрушен.

“Всеки един от вас може да получи подобно обвинение. Това е извършено, защото Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи някакви документи. Отделно знаете, че искахме да работим с полицията. Папалезов е сплашен, за да не работим заедно. И за да не излязат разкритията му“, коментира министърът.

Той се зарече, че „няма да остави в жертва г-н Папалезов.“

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бат Танас
    1 -1
    12:55, 8 юни 2021
    И ти си един бутафорен временен министър!
Последни новини