Грижа за кожата: 9 съставки, които не трябва да смесвате

Мощни съставки като ретинол, витамин С, бензоил пероксид и дори някои киселини изискват да бъдат само те в центъра на вниманието. Споделянето на сцената може да доведе до голяма драма под формата на зачервяване, временно оцветяване, раздразнение или просто липса на желани резултати. „Има толкова много страхотни активни съставки и може да изглежда, че използването на комбинация от тях ще ви даде по-добри резултати, но това невинаги е така“, казва дерматологът Ийгън Чан пред Allure.

Не сте сигурни дали козметичните ви продукти у дома трябва да се смесват? Е, Чан и други дерматолози споделят кои съставки за грижа за кожата не бива да се използват заедно, както и алтернативни решения за по-красив външен вид.

1. Ретинол и витамин С
Тези ефикасни съставки могат да изсветлят тена ви и да помогнат за избледняването на тъмните петна, но в тандем няма да свършат добра работа. Единственото нещо, което ще причинят, е неудобство за вас и лицето ви. И двете активни вещества имат потенциал да раздразнят кожата и затова трябва да избягвате комбинирането им.

Намалете зачервяването до минимум като държите любимите си серуми с ретинол и витамин С на различни страни. Включете витамин С във вашата сутрешна рутина, тъй като той функционира по-добре през деня. Ретинолът е най-подходящ за вашата вечерна разкрасителна процедура, тъй като слънчевата светлина може да разгради по-бързо продукта.

Като алтернатива, койевата киселина е най-добрият ви избор за комбинация с ретинол или витамин С за оптимални изсветляващи ползи. Тя прави чудеса в дневните и нощните процедури, като намалява появата на хиперпигментация.

2. Витамин С и алфа-хидрокси киселини
Сертифицираният дерматолог Мари Джин предупреждава за използването на това дуо, тъй като то може да предизвика дразнене. Затова тя съветва да използвате витамин С сутрин, а продуктите с алфа-хидрокси киселини да оставите за преди лягане.

3. Витамин С и бензоил пероксид
Ако досега сте използвали тези съставки заедно, може би сте забелязали, че кожата ви не е блестяла по начина, по който сте се надявали. Е, има обяснение за това – бензоил пероксидът отнема магическите сили на витамин С, като го разгражда или окислява.

4. Ретинол и бензоил пероксид
Въпреки че и двете мощни съставки са ефективни за борба с акнето, никога не трябва да ги комбинирате. Причината е, че бензоил пероксидът може да окисли и разгради ретиноида. „Двете съставки се неутрализират, правейки всяка една по-малко ефективна и увеличават шанса за раздразнение“, обяснява дерматологът Карълайн Робинсън.

Вместо това тя препоръчва да оставите бензоил пероксида за сутрешната рутина, а ретинола за вечерната. Първата съставка се сдвоява добре с такава, предписана с рецепта, наречена клиндамицин, която действа синергично за борба с бактериите, причиняващи акне. Ретинолът, от друга страна, е по-подходящ за хидратиращ глицерин, хиалуронова киселина и формули на базата на ниацинамид.

5. Ретинол и алфа-хидрокси киселини
Друга рецепта за силно раздразнение, е ретинол в комбинация с алфа-хидрокси киселини като гликолова, млечна и лимонена. И двете съставки нарушават кожната бариера и могат да причинят прекомерна сухота, зачервяване, чувствителност или обриви.

Вместо това редувайте дните, в които ги използвате. Един или два пъти седмично стигат за алфа-хидроксите киселини с концентрация от 10 до 20%. През останалите дни, ако кожата ви го позволява, може да използвате ретинол.

6. Ретинол и салицилова киселина
Друга комбинация между киселини и ретинол, която трябва да се избягва, включва представител на бета-хидрокси киселините. По-специално говорим за салициловата, която е твърде изсушаваща и дразнеща, за да може кожата ви да се пребори с нея.

Дерматологът Азаде Ширази предлага ниацинамид, който служи за заместител както на салициловата киселина, така и на ретинола. Той има противовъзпалителни свойства и успокоява кожата. Комбинацията между ниацинамид и салицилова киселина помага за изчистването на черните точки, като регулира производството на масло, намалява запушените пори и ексфолира кожата.

Колагеновите пептиди, които повишават еластичността и стегнатостта на кожата, са друг добър вариант вместо салициловата киселина, тъй като ретинолът подобрява тяхното проникване. Комбинирането на тези съставки не води до дразнене или прекомерно ексфолиране, поддържайки кожната ви бариера здрава.

7. Дапсон и бензоил пероксид
Чували сте, че ако ядете прекалено много моркови, кожата ви ще придобие подобен цвят. Е, поставянето на локален дапсон и бензоил пероксид може да накара кожата ви да придобие същия вид оранжево оцветяване без да консумирате нито един морков. Придържайте се само към една от съставките, лекуващи акне, за да запазите истинския си цвят на кожата. Също така не забравяйте, че салициловата киселина и бензоил пероксидът винаги са по-добра комбинация.

8. Хидрохинон и бензоил пероксид
Един от най-важните съвети, които дерматолозите споделят със своите клиенти, на които предписват хидрохинон, е да избягвате комбинацията му с бензоил пероксид. Заедно те могат да направят точно обратното на това, което искате от тях и в крайна сметка временно да оцветят кожата ви.

9. Хидрохинон и алфа-хидрокси киселини
Подобно на ретинола, както хидрохинонът, така и алфа-хидрокси киселините, могат да предизвикат дразнене. Затова е добре да ги разделите между вашата сутрешна и вечерна рутина.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини