НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от "Златната локва"

Националната агенция по приходите (НАП) е установила касова наличност от 32 млн. лв. във фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция, научи Свободна Европа. Данъчни направиха в събота координирана акция по граничните пунктове с Турция.

Дезинфекцията на границата се извършва от фирмата "Пи. Еф. Си." ЕООД по договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Проверяващите са открили, че част от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

"Имаме ги парите. Нямаме доверие на банковата ни система", коментира изпълнителният директор на фирмата Борислав Карев пред бТВ по повод установената наличност на пари в брой.

Дейността на въпросната фирма стана известна покрай журналистическото разследване "Златната локва", излъчено първо от бТВ през 2013 г., и продължено съвместно с фондация "Антикорупционен фонд" през 2019 г.

Договорът за дезинфекция с фирмата "Пи. Еф. Си." беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". Договор и конкурсна документация в сайта на агенцията и до този момент обаче не са публикувани.

Фирмата, която e избрана, е учредена два дни след обявяването на конкурса от БАБХ и e вписана в Търговския регистър почти две седмици след обявяването на конкурса.

Половин милион лева месечно е била сумата, която държавата е събирала само от преминаващите на ГКПП "Капитан Андреево" превозни средства преди да се откаже от тази дейност.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се извършва само от официален ветеринарен лекар. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и защо има право да ги събира. Това са държавни и местни органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или дейности. И до този момент не е ясно защо държавата се е отказала от печеливша дейност, вменена й по закон.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма "Пи. Еф. Си." е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ку
  Куче влачи рейс
  50 -1
  10:53, 7 юни 2021
  Това е един от многото примери за нагла корупция и кражба на нашите пари от шайката. Ако се разрови по-навътре в БАБХ ще лъснат още много такива корупционни схеми. Ще стане ясно че почти не са останали държавни лаборатории , а всичко е прехвърлено на частни и те получават милиони от държавата. Наглеците от БАБХ до толкова са овъртолени в схеми ,че не дават информация и след постановено съдебно решение за това , за да видим как 3 години след края на срока на договора тази фирма продължава да събира милиони. Няма да е лошо и да потърсите филма от журналистическото разследване за мобилните инсталации за унищожаването на трупове на мъртви животни. Мисля че беше направен пак от Генка Шекерова и пак става въпрос за милиони давани от нас по неясни критерии и за незнайно каква "свършена" работа.
  • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ср
   срамота
   7 -1
   19:16, 7 юни 2021
   Сега господа от Герб е време да се скриете.Видя се батака в държавата.Няма институция дето не е била приватизирана и ограбена от вас.Не се показвайте по страниците защото само помия ще бъде изсипана върху вас.Това заслужавате.Хубаво е да се знае че всеки ще получи каквото си е надробил.Чакаме престъпниците да влязат в затворите.Не забравяйте че можем пак да излезем да протестираме.И престанете да пишете кой какъв бил.Достатъчно е в момента че всички видяха вие какво представлявате.Не се надявайте някой да гласува за вас.Ако следващите не внимават в картинката и те трябва да си ходят.Трябва да се знае на кого е държавата.Вие смятахте че е ваша последните 10 години.Е, дано най накрая да си я върнем.
 • 2
  Ге
  Георги Станков лъсна
  58 -1
  11:39, 7 юни 2021
  Георги Станков от листата на Герб лъсна като картинка.Колко пари е заработвал за да може да си купи 13600 преференции ....Такива хора са за затвора, а ние ги вкарваме в парламента.Герб да не ми се правят че не знаят за какво става дума.
  • Ра
   Разбирач
   1 -42
   12:42, 7 юни 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • ..
   ...
   24 0
   12:46, 7 юни 2021
   ти разчиташ че всички сме в полузаспало положение май ...
  • Ив
   Иван
   3 0
   23:37, 7 юни 2021
   Ами паркингите в Община Хасково.
 • 3
  Всичко се знае, но никой не го интересува.Някои хора не могат да живеят без комисионни
  https://trud.bg/article-4915503/
 • 4
  Ре
  Ретро
  33 0
  13:09, 7 юни 2021
  Фирмата както знаете е на арменеца Ами,човека му в държавата се казва Станков-семката бившият депутат от Любимец .Тази дейност трябва веднага да бъде прекратена.Да се провери кой е дал разрешение за дейността и веднага да бъде арестуван.А тези 32 мил.конфискувани в полза на държавата.
 • 5
  Много се страхувам че някой ден в Обвинителния Акт срещу мен
  Прокурора ще пише такива "ГЛУПОСТИ"
 • 6
  Въ
  Вълка
  8 0
  18:41, 7 юни 2021
  Делян Добрев, кой ще го разследва??
Последни новини