Критичната точка в глобалното затопляне може да бъде достигната временно още през следващите пет години

Шансът глобалните температури да достигнат временно 1,5 градуса над доиндустриалните нива през следващите пет години вече е 40 процента, като се повишава, съобщиха световните информационни агенции.

Това не означава, че светът ще премине критичната граница, поставена от Парижкото споразумение за климата, която според специалистите е таванът, за да бъде избягнат катастрофален ефект. Парижкото споразумение разглежда температурите за 30-годишен период, а не през индивидуални години.

Прогнозата в доклада на Световната метеорологична организация (СМО) обаче показва, че "се доближаваме измеримо и неумолимо" до тази граница, каза генералният й секретар Петери Талас. Той определи изследването като още едно предупреждение да бъдат намалени парниковите емисии.

Всяка година от 2021 до 2025 вероятно ще бъде с един градус Целзий по-топла, установи изследването. Шансът поне една от тях да стане най-топлата, откакто се води статистика, е 90 процента. Досега рекордът принадлежи на 2016 г. През 2020 г. - една от трите най-топли, средната температура беше 1,2 градуса Целзий над доиндустриалнте нива. Затоплянето ще засегне почти всички райони.

СМО използва данни от няколко източника, сред които на НАСА и на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Докладът прогнозира увеличена вероятност за тропически циклони над Атлантическия океан, повече валежи в Сахел в Африка и в Австралия и засушаване в югоизточна Северна Америка.

Като погледнем топлинните вълни в морето и на сушата, топенето на ледовете, затоплянето на океаните и миграцията на видовете към по-прохладни райони, "това са повече от температури", каза Ръсел Воуз от центъра за климатични анализи на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата. "Има промени в атмосферата, океаните, ледовете и биосферата, които показват затоплящ се свят." 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини