Кои хора не се заразяват с коронавируса и не боледуват тежко от Ковид-19

Вкусовите рецептори за горчиво (T2R) участват в синоназалния вроден имунитет и генетичните вариации, в тях са свързани с вариации в чувствителността, симптомите и резултатите на патогените в горните дихателни пътища. Изглежда, че видът на рецепторите за горчивия вкус е свързан с клиничното протичане и продължителността на симптомите на SARS-CoV-2 инфекция.

Ново изследване, публикувано в Jama Network ​​оценява връзката между фенотипа T2R и клиничните прояви на пациента след инфекция с SARS-CoV-2.

Проучването е проведено от 1 юли до 30 септември 2020 г. в амбулаторна клинична практика и болница в САЩ сред 1935 участници (пациенти и здравни работници) с професионално излагане на коронавируса.

Участниците бяха подложени на тестване за вкус на фенотип T2R38, за да определят дали са супертестери (хора, които изпитват с по-голяма интензивност горчивия вкус), дегустатори или недегустатори (тези, които имат ниска интензивност на усещането за горчив вкусов или въобще не го усещат) .

Участниците били тествани за липса на инфекция с SARS-CoV-2 чрез тестване с PCR, IgM и IgG тестове. Група участници била избрана на случаен принцип за анализ на генотипа, Те били проследявани до потвърждаване на инфекция със SARS-CoV-2 чрез PCR тестване. Фенотипът на T2R38 бил повторно тестван след инфекцията с SARS-CoV-2. Резултатите са сравнени с клиничната картина на заболелите.

Общо 1935 лица (средна възраст 45,5 години, 1101 жени) са участвали в проучването. Резултатите от тестовете за вкус показват, че 508 (26,3%) са супертестери, 917 (47,4%) са дегустатори и 510 (26,4%) са недегустатори.

Общо 266 участници (13,7%) са имали положителни резултати от PCR тест за SARS-CoV-2. От тях 55 (20,7%) се нуждаят от хоспитализация. Продължителността на симптомите при пациенти с положителни резултати варира от 0 до 48 дни.

Недегустаторите значително по-често от дегустаторите и супертестерите дават положителен резултат за SARS-CoV-2 и са хоспитализирани след заразяване, с по-голяма продължителност на симптомите - средна продължителност 23,7 дни срещу 13,5 дни при дегустатори и 5,0 дни при супертестерите. Общо 47 от 55 пациенти (85,5%) с COVID-19, които се нуждаели от стационарно лечение, са недегустатори. И обратно, 15 от 266 пациенти (5,6%) с положителни резултати от PCR теста са супертестери.

Учените предполагат, че алелните варианти на рецептора T2R38 са свързани с вродения имунен отговор на участниците към SARS-CoV-2. Фенотипът T2R е свързан с клиничната картина на пациентите след инфекция с SARS-CoV-2. Недегустаторите са по-склонни да бъдат заразени с SARS-CoV-2, отколкото другите 2 групи, което предполага засилена вродена имунна защита срещу SARS-CoV-2.

Вродената имунна система може да играе важна роля в защитата срещу вируса. Все по-голяма част от литературата предполага роля на рецепторите за горчив вкус (T2R) в синоназалния вроден имунитет. Тези присъстват върху ресничести епителни клетки и единични хемосензорни клетки. T2R38, една от многото изоформи на T2R, е рецептор, който се локализира в подвижните реснички при хората. T2R38 се стимулира, се произвежда азотен оксид (NO) който унищожава патогените в лигавицата на човешкия дихателен тракт.

doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.11410

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини