Политически поляризираните мозъци имат обща черта - нетърпимост към несигурността

От 50-те години на миналия век политолозите теоретизират, че политическата поляризация - увеличен брой на "политическите партизани", които гледат на света с идеологическо пристрастие, е свързана с неспособност да се толерира несигурността и необходимостта да се поддържат предсказуеми вярвания за света.

Но малко се знае за биологичните механизми, чрез които възникват подобни предубедени възприятия.

За да изследват този въпрос, учени от университета Браун измерват и сравняват мозъчната активност на ангажирани партизани (както либерали, така и консерватори), докато гледат истински политически дебати и новинарски предавания. В скорошно проучване те откриват, че поляризацията наистина се изостря от нетърпимостта към несигурността: либералите с тази черта са по-либерални в начина, по който гледат на политическите събития, а консерваторите с тази черта са по-консервативни.

И все пак действат едни и същи невронни механизми, които тласкат партизаните в техните различни идеологически лагери.

"Това е първото научно изследване, което свързва непоносимостта към несигурност с политическата поляризация", казва съавторът на изследването Ориел Фелдман Хол, асистент по когнитивни, лингвистични и психологически науки в Браун. "Така че дали човек през 2016 г. е бил силно ангажиран поддръжник на Тръмп или яростен привърженик на Клинтън, няма значение. Важното е, че отвращението към несигурността само изостря това колко подобно реагират два консервативни мозъка или два либерални мозъка, когато консумират политическо съдържание."

Констатациите са важни, тъй като показват, че фактори, различни от самите политически убеждения, могат да повлияят на идеологическите пристрастия на хората, казва Йерун ван Баар, съавтор на изследването и бивш пост-докторант в Браун.

"Открихме, че поляризираното възприятие - идеологически изкривено възприятие за една и съща реалност, е най-силно при хора с най-ниска толерантност към несигурността като цяло", каза ван Баар, който сега е научен сътрудник в Тримбос, Холандския институт за психично здраве и зависимост . "Това показва, че част от враждебността и неразбирането, които наблюдаваме в обществото, не се дължат на непримирими различия в политическите убеждения, а вместо това зависят от изненадващи и потенциално разрешими фактори като несигурността, която хората изпитват в ежедневието."

Изследването е публикувано онлайн в списание PNAS на четвъртък, 13 май.

За да проучат дали и как непоносимостта към несигурност определя как политическата информация се обработва в мозъка, изследователите набрали 22 ангажирани либерали и 22 заклети консерватори. Те използвали технологията fMRI за измерване на мозъчната активност, докато участниците гледали три вида видеоклипове: неутрално формулиран новинарски сегмент на политически натоварена тема, възпалителен дебатен сегмент и неполитически документален филм.

След това участниците отговорили на въпроси относно разбирането и преценката на видеоклиповете и попълнили обширно проучване с пет политически и три когнитивни въпросника, предназначени да измерват черти като непоносимостта към несигурност.

"Използвахме сравнително нови методи, за да разберем дали черта като непоносимостта към несигурност засилва поляризацията и да изследваме дали индивидуалните различия в моделите на мозъчна дейност се синхронизират с други индивиди, които имат съмишленици", казва Фелдман Хол.

Когато изследователите анализирали мозъчната активност на участниците, докато обработвали видеоклиповете, те открили, че нервните реакции се различават между либералите и консерваторите, отразявайки различията в субективната интерпретация на кадрите. Хората, които се идентифицират силно като либерални, обработват политическото съдържание по един и същ начин и в същото време, което изследователите наричат ​​невронна синхронност. По същия начин мозъкът на онези, които са били идентифицирани като консервативни, също били в синхрон при обработката на политическо съдържание.

"Ако сте политически поляризиран човек, мозъкът ви се синхронизира със съмишленици във вашата партия, за да възприема политическата информация по същия начин", каза Фелдман Хол.

Това поляризирано възприятие се влошава от личностната черта непоносимост към несигурността. Участниците - от всякаква идеология, които са по-малко толерантни към несигурността в ежедневието (както се съобщава в отговорите на техните проучвания) имали по-идеологически поляризирани мозъчни реакции от тези, които са по-способни да понасят несигурността.

"Това предполага, че отвращението към несигурността управлява начина, по който мозъкът обработва политическата информация, за да формира черно-бели интерпретации на възпалително политическо съдържание", пишат изследователите в изследването.

Интересното е, че изследователите не са наблюдавали ефекта на поляризирано възприятие по време на неполитически видеоклип или дори по време на видеоклип за аборти, представен в неутрален, безпартиен тон.

"Това е ключово, защото предполага, че  либералните и консервативни мозъци не са просто различни по някакъв стабилен начин, като мозъчна структура или основно функциониране, както твърдят други изследователи, а вместо това, че идеологическите различия в мозъчните процеси възникват от излагане на много специфичен поляризиращ материал", казва ван Баар. "Това предполага, че политическите партизани може да са в състояние да се срещнат очи в очи , при условие че бъде намерен правилният начин за комуникация."

Jeroen M. van Baar et al, Intolerance of uncertainty modulates brain-to-brain synchrony during politically polarized perception, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2022491118

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини