Най-малко 42 убити палестинци при израелски удари в Газа вчера - най-смъртоносния ден от началото на конфликта

Най-малко 42 палестинци бяха убити при израелски удари в ивицата Газа вчера - най-смъртоносния ден от началото на сегашния изблик на насилие миналия понеделник, предаде Франс прес, като се позова на местните власти в крайбрежния анклав.

Конфликтът е с "безпрецедентна интензивност", каза Международният комитет на Червения кръст.

На извънредно виртуално заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ескалацията на насилието в региона, генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш предупреди за риска от "неконтролируема криза в областта на сигурността и хуманитарната сфера". Осем от 15-те страни членки бяха представени на равнище министри на външните работи - факт, който отразява сериозността на положението, отбелязва Асошиейтед прес.

Съветът за сигурност обаче отново не успя да излезе с декларация по въпроса заради несъгласието на САЩ - за трети път в рамките на една седмица. Според дипломати Съединените щати се опасяват, че такова изявление може да попречи на дипломатическите усилия за прекратяване на насилието - позиция, която е неразбираема за много от техните партньори, отбелязва Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън междувременно обсъди ескалацията на насилието между Израел и палестински групировки в ивицата Газа с министрите на външните работи на редица страни - Катар, Египет, Саудитска Арабия и Франция.

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) също проведе извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка вчера и призова Израел да прекрати атаките, при които биват убити цивилни палестинци.

Турция, Иран и други държави разкритикуваха онези арабски страни от ОИС, които миналата година нормализираха отношенията си с Израел с посредничеството на САЩ.
"Избиването на палестински деца днес идва след предполагаемото нормализиране", заяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Споразуменията, с които Обединените арабски емирства, Бахрейн и други страни нормализираха отношенията си с Израел, нарушиха консенсуса в арабския свят, че разбирателството с еврейската държава не е възможно без да бъде решен израелско-палестинският конфликт, отбелязва Франс прес.

Най-малко 42 души, сред които осем деца и двама медици, са били убити при израелските удари в ивицата Газа вчера. Общият брой на палестинските жертви за седем дни достигна 197, сред които 58 деца. Над 1200 човека са били ранени в анклава.

120 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел вчера. Десетки от тях са били прехванати, съобщи израелската армия.

Десет човека, сред които едно дете, са били убити в Израел от началото на палестинския ракетен обстрел от анклава, управляван от ислямисткото движение Хамас. 282 души са били ранени. Общият брой на изстреляните от палестински групировки ракети надхвърли 3100.

Ерусалим, който през последните дни остана сравнително настрани от изблика на насилие, вчера стана сцена на палестинска атака с кола. Нападателят се врязал с автомобила си в полицейски блокпост, ранявайки шестима полицаи, преди да бъде убит, съобщи Ройтерс, като се позова на израелската полиция.

Атаката била извършена в квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим, плановете за изселване на палестинци от който, за да бъдат настанени на тяхно място еврейски заселници, дадоха искрата за сегашния изблик на насилие.

Мъж в Газа разказа пред АФП, че е загубил при израелски удар снаха си и четири племенници, най-големият от които на 11 години.

Израелската армия призна, цитирана от Ройтерс, че при атака срещу тунели, използвани от палестински групировки, са се срутили жилищни сгради и са загинали цивилни.

Израел продължава "с пълна сила" кампанията срещу палестинските радикали в ивицата Газа, обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС.

Той съобщи, че израелската армия е поразила над 1500 "военни обекта" в палестинската територия.

Според властите в ивицата Газа повече от 40 хиляди палестинци са били принудени да напуснат дома си в анклава, където малко над 2 милиона души живеят на площ от 365 квадратни километра.

Неправителствената организация за защита на журналистите "Репортери без граници" съобщи, че е сезирала Международния наказателен съд за атаки срещу медии в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Офисите на 23 местни и международни медии са били разрушени при целенасочени израелски въздушни удари, по данни на "Репортери без граници". Според организацията това може да са "военни престъпления".

Асошиейтед прес поиска независимо разследване на израелския удар в събота по рухналата впоследствие многоетажна сграда в Газа, където се намираше нейното бюро в анклава.

Последният голям изблик на насилие между Израел и Хамас бе през 2014 г. Тогава за 51 дни на конфликт бяха убити най-малко 2251 души, повечето от които цивилни, в ивицата Газа и 74 в Израел, припомня Франс прес.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    🇮🇱
    🇮🇱
    2 -2
    08:25, 17 май 2021
    На зло куче - зъл прът.
    • 🇵🇸
      🇵🇸
      2 -2
      12:24, 17 май 2021
      Не те ли е срам изрод такъв! Само до сега 197 убити цивилисти в Газа от които 58 деца !!!!!!!!!!!! Броят на убитите расте с всеки ден...Кой е терориста тука!!?! Кой е злото куче а?! Години наред с насилие и гнет се убиват палестинци и се взимат техните земи и дават на евреии новопришълци! И светът мълчи, защото този терор е върху мюсюлмани! Не им пука за тях. Но Бог всичко вижда и ще има видьов ден!!
    • I|
      I|
      0 -2
      13:35, 17 май 2021
      Богът, на който се кръстиш и кланяш е евреин, хахав русорoб.
Последни новини