Камелия Нейкова: ЦИК трябва да започне с летящ старт

Централната избирателна комисия трябва да започне с летящ старт.

Това каза Камелия Нейкова, която бе предложена от "Има такъв народ"  за председател на ЦИК, по време на изслушването при президента на номинираните за членове и ръководство на комисията.

Изборите са много скоро. Както се чува, ще са на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от срокове са 57 дни, други 53 дни. Предстои ни усилена работа. Новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство“, добави тя. 

Нейкова уточни, че е привърженик на машинното гласуване. То не позволява недействителни бюлетини. Машинният протокол ще улесни до голяма степен работата на членовете на секционните избирателни комисии. Трябва да мислим и за тях, както и за цялата изборна администрация, за да се работи в по-нормална обстановка. Никога не съм одобрявала хората да стоят по цели нощи и да не могат да си предадат протоколите, уточни Нейкова. 

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване. Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и добра информационна кампания. Не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен. В ЦИК не сме и не бива да бъдем партийни представители, трябва да проведем изборния процес справедливо и в интерес на всички", добави Цветозар Томов от "Демократична България".

"Има уредба карантинираните лица да гласуват в мястото, където са поставени под карантина или в задължителна изолация", заяви в отговор Камелия Нейкова.

Тя призова политическите партии и коалиции да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии. Много е важен и въпросът за логистиката на машините, заяви още Нейкова.  

"Тази комисия ще бъде поставена пред сериозни предизвикателства, не чух как ЦИК ще облекчи изборния процес на избирателите. Машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, тъй като голяма част от гражданите няма да го припознаят, надявам се да бъда опроверган", каза Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    дедал
    1 0
    20:10, 7 май 2021
    Лети се на високо и се пада от високо
Последни новини