Лек абсурд: "ГЕРБ създава хаос", "ЦИК може да фукционира и без председател"

Партиите намират за приемлива кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на ЦИК. Това се очерта в политизираните консултации при президента днес.

"Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса", заяви президентът Румен Радев.

"Да, Борисов я оттгели по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров", съобщи председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

"ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов домокрацията не струва и 5 пари. Логиката изисква председателят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ", добави Тошко Йорданов.

Отчитаме оттеглянето на Красимир Ципов като опит за саботиране на изборния процес, затруднява се всичко, което предстои, отговорността е на ГЕРБ. Ние имаме решение за неиздигане на председател на ЦИК, отбелязаха от "БСП за България".

"Централната избирателна комисия трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но ЦИК може да фукционира и без председател", подчерта Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на съства на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън".

"Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил 4-ма членове и не държим да имаме представител на ръководството", заяви Десислава Атанасова.

"Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК. Разпределението остава същото, ГЕРБ остава с 4-ма представители. ГЕРБ трябва да има зам.-председател, не може да има напълно абдикиране", заяви президентът Румен Радев.

Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции - за излъчване на председател на Централната избирателна комисия.

Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста - тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

До момента останалите парламентарно представени политически сили не са коментирали казуса. Консултациите при президента започнаха от 8.00 часа на "Дондуков" 2. След тях процедурата по избор на ново ръководство на ЦИК ще продължи с изслушване на всички кандидати за членове на изборната комисия.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    2 -9
    09:00, 7 май 2021
    Борисов 11год. бяга от всяка отговорност,та сега л... Виж коментара
  • 2
    36
    365
    7 -4
    10:10, 7 май 2021
    Хаоса го създава президента с бавенето и не съставянето на служебно правителство. Всички се стремят да създават хаос в държавата.
    • 3,
      3,14
      1 -6
      14:14, 7 май 2021
      Абе,коя си ти герберастка тъпа мутро,която без да... Виж коментара
    • Ск
      Скю
      3 0
      17:57, 7 май 2021
      Мутрите са официална партия и са в парламента с лидер Мая Костинбродска и Минко секретарчето абонат на ЕВН!

Случаен виц

Последни новини