НФСБ и ВМРО отново заговориха за коалиция

Със засилването на очакванията за предсрочни избори в началото на юли, беше възродена и темата за “патриотична коалиция”. В петък представители на НФСБ и ВМРО, които са коалиционни партньори на правителството в оставка на Бойко Борисов, заговориха за общо явяване на избори.

Двете партии бяха част от съществуващата в 44-то Народно събрание коаиция “Обединени патриоти”, но на вота на 4 април се явиха в различен състав: ВМРО на Красимир Каракачанов реши да участва самостоятелно, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с "Воля".

Нито ВМРО, нито НФСБ успяха да влязат в настоящия състав на парламента.

В петък от НФСБ разпространиха позиция, адресирана до останалите “патриотични партии”. В нея се казва, че "на тези избори патриотите трябва да се явим обединени”.

Като конкретна причина, която отново да налага обединение, от НФСБ посочват промените в Изборния кодекс, с които отпадна таванът от 35 избирателни секции в страните извън ЕС. НФСБ твърди, че разпоредбите ще облагодетелства ДПС и Турция.

От партията на Симеонов апелират за "национално обединение на патриотичните сили, което да даде отпор на неолиберализма, пошлостта и чалгизацията в политиката".

Те предлагат на 10 май да се проведе Национален патриотичен форум.

В същото време в интервю за БНТ бившият депутат от ВМРО Александър Сиди коментира, че "очаква обединение на патриотичните сили".

Той уточни, че партията му е готова да води разговори с всички формации от "патриотично-консервативното пространство", ако третият мандат за съставяне на правителство бъде върнат и стане ясно, че 45-то Народно събрание е изчерпано.

Преди ден стана ясно, че държавният глава Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за кабинет на БСП. Това ще се случи на 5 май. В събота БСП свиква разширеното си ръковоство, за да реши дали ще опита да състави правителство или ще върне мандата.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ди
    Дима
    11 -9
    07:50, 1 май 2021
    По добре патриотите в следващия парламент отколкото партията на мафията и олигархията на Христо лодкаря и тюфлеците на изправи се мутри.
    • Об
      обединените идиоти
      7 -8
      09:18, 1 май 2021
      ако не са обединени са си само идиоти. От тези по-големи боклуци няма. По до-бре да е турско, отколкото тези продажници да се кръщават патриоти!
    • Да
      да
      5 -7
      12:14, 1 май 2021
      Обединени идиоти звучи по гордо от само идиоти. Но пак са си пълни идиоти
  • 2
    Па
    Паржу
    3 -3
    08:18, 1 май 2021
    От ваксината е
  • 3
    Но
    Нормално
    5 -8
    12:13, 1 май 2021
    Лайната подлоги на ГРОБ видяха че поотделно за никакъв уй не стават и сега на следващите избори ще се обидинят Валерко Самолетко Магарешки даже и Болен могат да викнат само и само да додрапат до заветните 4% и голямата лапачатка.Ей тая измет трябва да е при бай Ставри не в парламента
  • 4
    Як
    яко тъп
    5 -4
    12:23, 1 май 2021
    ВМРО Александър Сиди Карлос Контрера само като чия тия неща ми се повръща от патриоти .Първо ВМРО си е чиста Македонска абвриетура макар че макетата са си живи българи колкото и да го отричат.Второ тоз Сиди си е жив евреин и трето другия звучи повече на кубинец или колумбиец отколкото на българин.Като прибавим и очилатото момче със странни наклоностти Пиратко Алкохол Джамбазки и Валери Хотела направо ми се не доповръща ами ми се и досира от тия пишман патриоти.Та те са готови и ДПС да се обединят за пари
    Ей във Вас няма нищо патриотично продадохте и предадохте България.Само тъп купен лумпен може да гласува за вас
  • 5
    Ве
    Вече
    3 -4
    12:30, 1 май 2021
    Не са в парламента и станаха ОБЕДНЕЛИ патриоти
  • 6
    Ра
    Рачков
    5 -3
    13:39, 1 май 2021
    По-добре патриоти отколкото БСП джендър-идиоти !!!
    • Ах
      аха
      2 -3
      13:45, 1 май 2021
      И едните и другите са педали обаче ВМРО и кликата на Валери се онаждат по лесно и по често
  • 7
    To
    toro
    4 -5
    13:53, 1 май 2021
    Верно трябва да си супер тъп и заблуден за да гласуваш за тея смешници. Освен това да си патриот и едновременно с това да си патерица на Бойко са две несъвместими неща. Да се изяснят кое от двете са.
    • До
      донякъде си прав
      3 -2
      16:46, 1 май 2021
      по добре е да гласуваме за Бойко отколкото за Валери.
  • 8
    Sm
    smile
    0 0
    19:50, 3 май 2021
    Въшките бързо отгладняха.
Последни новини