Щабът доволен от постигнатото. Над 1 млн. българи вече са защитени от COVID-19

Постигнахме изключително много спрямо други държави. От съседните ни страни постигаме по-добри резултати спрямо строгостта на мерките. Българите си връщаме свободата и нормалния живот. Това каза в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Той отново благодари на българите, които спазват мерките и носят маски.

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи той като имаше предвид общия брой на преболедувалите COVID-19 и ваксинираните. За поредна седмица се запазва положителна и трайна тенденцията в отношението излекувани – потвърдени случаи.

„Германия и Италия с по-висок индекс на строгост на мерките не могат да постигнат това, което ние постигнахме с нашите мерки. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките“, каза проф. АНгелов.

1382 са новите случаи на коронавирус при направени 14082 теста. Положителни са под 10% от направените проби. В болница остават 7168 пациенти, 697 от тях в интензивни отделения. Починалите с COVID-19 са 96 души, излекуваните - 3013, обобщи данните министърът в оставка.

За периода от последните 14 дни по заболеваемост страната ни се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 2-о място в ЕС, след Унгария, и на 3-о място на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В страната вече 10 области със заболеваемост под 300 на 100 000.

Намалява броят на хоспитализациите, отчете и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Заведенията ще могат да използват не повече от 50% от капацитета им, съгласно заповед на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Това е поредна стъпка към разхлабване на мерките, които бяха наложени заради пандемията.

Вече бяха разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. Отпаднаха и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини