Изборният кодекс влиза в пленарна зала, какво се променя

Депутатите ще обсъдят окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Основните изменения предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия, нов изборен район "Чужбина" и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз. В програмата на парламента са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

Изборните правила, предлагани от "Има такъв народ", предвиждат нова професионална Централна избирателна комисия, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия  на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

Измененията предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

В съкратената седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесени поотделно от ГЕРБ и "Демократична България", и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    Заглавието го показва
    0 -2
    07:49, 28 апр 2021
    Цели се следващите избори да са пълен хаус и изваждането ни от Евросъюза.
    • Ти
      Ти си алчно комуне
      1 0
      14:02, 28 апр 2021
      Само едно алчно и корумпирано комуне може така да се произнесе за целите на новия избирателен кодекс.Цели се следващите избори да са без машинации, нагласии и купуване от ГЕРБ,БСП и ДПС и за са синхронизирани с европейските правила и норми.Трите изброени партии се ръководят от АГЕНТИ на ДС и освен беди и нещастие за България , друго не допринесоха през изминалите 30 години.

Още новини

Последни новини