Светът се въоръжава и в пандемията

През миналата 2020 година глобалните военни разходи нараснаха до 1 981 трилиона долара (2,6% на годишна база), без пандемията да окаже значително влияние върху тези разходи. Петте страни с най-големи военни бюджети са САЩ, Китай, Индия, Русия и Обединеното кралство, се казва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), публикуван в понеделник.

"Може да се каже с известна сигурност, че пандемията не е повлияла съществено на глобалните военни разходи през 2020 г. Остава да видим дали страните ще запазят това ниво през втората година на пандемията", изследовател за разходите за въоръжение и военни разходи Програма коментира тези данни в прессъобщение SIPRI Диего Лопес да Силва.

Авторите на доклада отбелязват, че ръстът на военните разходи е настъпил на фона на намаление от 4,4% в световния БВП, което е причинено главно от последиците от пандемията, свързани предимно с блокиране. В резултат на това през 2020 г. военното натоварване (делът на разходите в БВП) е средно 2,4%, което е увеличение с 0,2% спрямо предходната година. Това е най-високият темп на растеж по рода си от финансовата криза през 2009 г.

Въпреки общото увеличение на военните разходи в света, редица страни ги ревизираха надолу. И така, през 2020 г. Бразилия и Русия похарчиха много по-малко средства за тези цели от първоначално планираното.

В Русия, според института, през 2020 г. военните разходи са се увеличили с 2,5% и са достигнали 61,7 млрд. Долара (увеличение от 26% от 2011 г.). Руските военни разходи нарастват за втора поредна година. В същото време реалните разходи за военни цели през миналата година поради пандемията се оказаха с 6,6% по-ниски от предвидените в бюджета. Ръстът на разходите в тази област през 2019 г. и 2020 г. последва съкращенията през 2017 г. и 2018 г. До 2017 г. военните разходи на Русия се увеличаваха за 18 последователна година.

В Съединените щати военните разходи първоначално бяха планирани на 778 млрд. долара, което е с 4,4% повече от нивото за 2019 г. Техният дял в световен мащаб е 39%. Американските военни разходи нарастват в продължение на тра последователна година след седемгодишен период на съкращения.

"Последното увеличение на американските военни разходи може да се дължи главно на големи инвестиции в научноизследователска и техническа разработка, както и на редица дългосрочни проекти, като модернизация на ядрения арсенал и мащабни покупки на оръжия", пише Александра Маркщайнер, научен сътрудник в Програмата за оръжия и военни разходи на SIPRI.

"Това отразява нарастващата загриженост относно предполагаемите заплахи от стратегически съперници като Китай и Русия, както и усилията на [предишния президент на САЩ Доналд] Тръмп да поправи това, което смята за изчерпване на американската армия. "

През 2020 г. военният бюджет на Китай показа растеж за 26-та поредна година и беше класиран на второ място в света по размер от 252 милиарда долара. Спрямо предходната година увеличението е с 1,9%, спрямо 2011 г. - 76%. В цялата история на базата данни SIPRI, никоя друга държава не е показала толкова устойчиво увеличение на военните разходи.

"Сред страните по света Китай се откроява като единствената държава, която харчи средства в голям мащаб, която благодарение на ръста на БВП през миналата година с увеличение на военните разходи не е увеличила военното натоварване през 2020 г." каза Нан ​​Тиан, старши изследовател в SIPRI. причинено от дългосрочна програма за военна модернизация и разширяване на плановете в съответствие с декларираното намерение да се догонят други водещи военни сили. "

В доклада на SIPRI се отбелязва, че почти всички страни членки на НАТО са увеличили военните си бюджети през 2020 г. В резултат на това 12 от тях са похарчили 2% от БВП или повече за военни нужди, което е в съответствие с основните насоки на алианса в областта на разходите. Година по-рано имаше девет такива държави. Класирана на осмо място в света, Франция надмина прага от 2% за първи път от 2009 г. насам.

"Въпреки че през 2020 г. повече страни членки на НАТО похарчиха над 2% от БВП за военните, в някои случаи това се дължи повече на икономическото въздействие на пандемията, отколкото на съзнателното намерение да се постигнат целите на алианса за разходване", каза Лопес да Силва.

Петата в класацията Великобритания е похарчило 59,2 млрд. Долара през 2020 г., което е с 2,9% повече от 2019 г. и 4,2% по-малко в сравнение с 2011 г.

Германия увеличи военните си разходи с 5,2% до 52,8 млрд. Долара, което я поставя на седмо място в света. Миналогодишните разходи надвишиха нивото от 2011 г. с 28%.

В Европа като цяло военните разходи са се увеличили с 4% през годината.

В региона на Азия и Океания, освен Китай, страните с най-големи военни бюджети включват Индия (72,9 млрд. долара), Южна Корея (45,7 млрд. долара) и Австралия (27,5 млрд. долара). Всички тези държави увеличиха разходите си за отбрана както през 2019 г., така и през последното десетилетие като цяло.

Военните разходи в Африка на юг от Сахара са се увеличили с 3,4%, достигайки $ 18,5 млрд. Най-голям ръст са показали Чад (31%), Мали (22%), Мавритания (23%), Нигерия (29%) (всички разположени в Регион Сахел) и Уганда (46%).

В Южна Америка военните разходи са намалели с 2,1% през 2020 г. до 43,5 млрд. долара. Това се дължи главно на сериозното намаляване на военния й бюджет от Бразилия (3,1%), която харчи повече за военни нужди в региона.

Общите военни разходи на 11 държави в Близкия изток, статистически данни за които SIPRI е намалил с 6,5%, до 143 млрд. долара.

Осем от деветте държави от ОПЕК, за които SIPRI разполага с данни, са намалили военните си бюджети миналата година. Ангола го направи с 12%, Саудитска Арабия 10% и Кувейт 5,9%. Бахрейн извън ОПЕК намали разходите с 9,8%.

Саудитска Арабия (0,6%), Русия (0,5%), Израел (0,4%) и Съединените щати (0,3%) отбелязаха най-голямото нарастване на харчовете за отбрана сред 15-те държави с най-големи военни бюджети през миналата година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини