Първо посещение на Байдън в чужбина

Новият президент на САЩ Джо Байдън ще направи през юни първото си посещение в чужбина, откакто встъпи в длъжност през януари, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Белия дом.

Байдън ще присъства на срещите на върха на Г-7 във Великобритания и на НАТО в Белгия. Там той ще разговаря на живо с лидерите на най-близките съюзници на САЩ.

Форумът на Голямата седморка ще бъде в Корнуол, Югозападна Англия, от 11 до 13 юни. Оттам Байдън ще замине за Брюксел, където ще участва в срещата на върха на НАТО и ще разговаря с ръководителите на ЕС.

Американският президент покани руския си колега Владимир Путин на среща в трета страна. Датата и мястото все още не са определени.

Повечето от последните президенти на САЩ избираха за първото си посещение в чужбина някой от северноамериканските съседи на страната. Предшественикът на демократа Джо Байдън - републиканецът Доналд Тръмп, който предпочиташе едностранния подход и критикуваше НАТО - обаче предпочете Саудитска Арабия.

Решението на новия американски президент подчертава скъсването с политиката на Тръмп и ангажираността с традиционните съюзници на Съединените щати.

Байдън ще направи първото си посещение в чужбина цели пет месеца след като влезе в Белия дом на фона на пандемията от новия коронавирус.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини