Епископ Висарион ще служи молебен за здраве в Момчиловци

Изображение 1 от 3

    В третия ден на Великден Негово Преосвещенство Смоленския епископ Висарион ще отслужи Архиерейска Света Божествена Литургия с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Момчиловци. Началото на владишката служба е в 9 ч., а след нея ще бъде отслужен молебен за здраве на всички жители на селото. Заради завишените смъртни случаи в последната година, Кметство–Момчиловци обяви дарителска акция за събиране на средства за курбан за здраве по предложение на хората в селото. Всички те си спомнят, как преди 2 години дядо Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, измоли Божията закрила, след като отслужи молебен против пожари и от тогава спряха бедствията в селото. Сега във всички търговски обекти в Момчиловци са поставени кутии за дарения за предстоящия курбан на 04.05.2021 г. (вторник), а местните хора даряват с надежда, че Божията милост ще спре ужаса, причинен от Covid – 19 и други болести. Учениците от местното училище готвят Великденски базар, средствата от който ще бъдат дарени за същата кауза.
    Епископ Висарион ще поведе и традиционното в третия ден на Великден литийно шествие до параклис „Възкресение Христово“ край Момчиловци , в което се включват миряни и ученици. Според църковните хроники и исторически справки, литийното шествие на третия ден на Великден се спазва като традиция в Момчиловци от времето, когато в селото е проповядвал поп Глигорко.
    Сред местните жители параклисът е известен с името "Света Летения", в чест на литийното шествие. То преминава 2-километровия маршрут до параклиса, който напомня за поп Глигорко и за донесения от него Светогорски обичай.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини