СЗО се обяви срещу ваксинационните паспорти при международни пътувания

Комисията на Световната здравна организация (СЗО) за извънредната ситуация препоръча на страните да не изискват доказателство за ваксинация като условие за международни пътувания, потвърждавайки позицията си въпреки нарастващата полемика по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Комисията се аргументира с ограничените доказателства дали ваксинацията срещу COVID-19 намалява възможността на хората да предават вируса и с "трайното неравенство в глобалното разпределение на ваксините".

Страните трябва да признаят, че изискването на доказателство за ваксинация задълбочава неравенствата и съдейства за неравноправие в свободата на движение.

Комисията обяви още, че с три месеца се продължава режимът на извънредна ситуация в глобалното обществено здраве, обявен на 30 януари 2020 г.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус е взел решение, въз основа на препоръката на комисията, че COVID-19 пандемията продължава да представлява извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини