Граждани "редактираха" Плана за възстановяване в Google Drive

Зелен преход, дигитална трансформация, устойчив растеж, Джипко Бибитков, „Съд и затвор, мутри!“, „Продавам джанти“. Това не са случайно подбрани фрази, а съдържанието на файлове от Националния план за възстановяване и устойчивост, качен в Google Drive.

Томислав Дончев вече няколко пъти хвали успешното въвеждане на електронното управление от страна на ГЕРБ. Само че хората, качили плана в интернет, са забравили да активират една елементарна опция – ограничаване на възможността за редактиране.

Планът за възстановяване и развитие на правителството в оставка можеше да се променя от всеки потребител. Линковете бяха публични и въведени в таблиците, които са публикувани към третата версия на плана от 16.04.2021 г. Файловете не са били заключени, но след като стана ясно, че онлайн потребителите са получили безпрепятствен достъп, повечето от папките бяха изтрити. 

Преди това обаче хората успяха да променят файла със съдържанието, озаглавен „Темплейт за реформи и инвестиции“, добавяйки снимки и забавни колажи на премиера в оставка Бойко Борисов. Списъкът със съдържанието на плана не е изтрит, но „дигитализацията“ на ГЕРБ е довела до това след точка „f. Политики за следващото поколение“ да следва точка „g. Кафе и кроасан, моля“.

Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен документ, чиято цел е да извади страната от икономическата и социалната криза, породена от Covid-19 пандемията. С него трябва да се разпределят 12 млрд. лв. за икономиката на България от ЕС, а той трябва да бъде представен пред Европейската комисия до края на месеца.

Затова е недопустимо, колкото и „неразумен“ да е планът според опозицията, да се допуска подобен достъп от страна на потребителите – макар и в онлайн варианта на документа.

Резултатът е микс от изразеното неодобрение на хората срещу ГЕРБ и Борисов – „Съд и затвор, мутри!“, „Искам една джипка само за мен“ – и неофициални разговори между потребители, използващи онлайн документа за чат: „zdr, какво правиш“, „Продавам две джанти“ и „Някой да има заден диференциал за Субару?“.

Друг потребител е описал решетките на таблицата в Google Docs като „гледката на Борисов от новата му стая в затвора“. Преди ден премиерът в оставка каза, че е извикан в парламента, за да бъде изправен пред „Народен съд“, а от „Изправи се! Мутри вън!“ му отговориха, че „съдът е на друго място“ – в Народното събрание всички „ще го пазят с телата си“.

„Да не превръщаме този официален документ в чат“, призовава един от редактиращите, но не успява да спре вълната от коментари. Следват „Локо София!“, „Ходете пеш!“, „Оправихме я тая стратегия най-накрая!“ и „Абе, кога се пръска със син камък, че да не изпусна срока?“.

Документът е украсен със снимка от корицата на „Винету“ на Карл Май – романът, който Борисов е определил за свой любим.

„Бойко Борисов ще влезе в затвора“, е изписано с големи черни букви, обградени в червено, в документа има и нецензурни послания към политиците.

До полетата за „Чуждестранна икономическа подкрепа“, „Отбрана“ и „Зелена енергия“, залегнали в плана, се виждат линкове от YouTube с български песни. В папка инструкции с големи букви е изписано „Пълна некомпетентност!“.

"Моля, направете документите и папките само за четене, защото всеки може да ги редактира" - гласи едно от съобщенията в папка, озаглавена "Внимание". И този файл обаче се оказа незащитен, преди гафът да бъде поправен.

Националният план за възстановяване стана повод за публичен дебат, след като беше внесен за разглеждане в Народното събрание. Политически лидери като Христо Иванов от ДБ и Корнелия Нинова от БСП обявиха, че разпределението на средствата в него е "неразумно". Нинова добави, че социалистите имат подготвено алтернативно предложение на документа. Затова България е договорила отсрочка от ЕК, казва вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„Вместо да кажат – искаме Борисов да дойде тук, за да го смачкаме, че сега ни е паднал – те лъжат публиката и казват: „Защото искаме да ни представи Плана за възстановяване“, оплака се Борисов в неделя по време на пресконференция на ГЕРБ.

„Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване и развитие", каза Борисов. "Умолявам колегите да го приемат или да го отхвърлят. Такъв план има, правен е от около 200 човека, работили сме много по него, минал е на 38 сесии с Европейската комисия. Правен е от най-добрите специалисти в държавата“, добави той. Със сигурност е минал и през поне 38 редакции на недоволните от управлението на ГЕРБ граждани – в онлайн пространството.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини