„Звярът от изток“ - снежен хаос в Европа, причинен от топенето на морския лед в Арктика

Априлският сняг, паднал върху цъфналите овошки в Европа наскоро, може да е пряко свързан със загубата на морския лед в Баренцово море в Арктика. Това със сигурност вече се е случвало през 2018 г., когато внезапното застудяване, известно като „Звярът от изток“, се спусна в средните ширини на континента, показва ново проучване в Nature Geoscience.

Макар усърдно да палят хиляди огньове около насажденията си, френските винопроизводители са загубили битката. След затоплянето с температури над средните в края на март последва екстремен студ, който унищожи над 90 процента от лозовите насаждения. Случилото се е илюстрация на сложността и непредсказуемостта на глобалното затопляне на климата. Това също е и земеделска катастрофа от Бордо до Шампан.

Загубата на арктически морски лед поради затоплянето на климата, донякъде парадоксално, е свързана със студените и снежни зими по средните географски ширини.

„Изменението на климата не винаги се проявява по най-очевидния начин. Лесно е да се екстраполират модели, за да се покаже, че зимите стават по-топли и да се предскаже почти безснежно бъдеще в Европа, но най-новото ни проучване показва, че е твърде опростено. Трябва да се пазим от широкомащабни екстраполации за въздействието на изменението на климата", обяснява професор Алън Хъбард (Alun Hubbard).

Топенето на арктически морски лед доставя 88% от пресния сняг

Хъбард е съавтор на проучването, публикувано в Nature Geoscience, разглеждащо този контраинтуитивен климатичен парадокс: 50%-о намаление на арктическата морска ледена покривка е увеличило изпаренията в открити води и през зимата, а това е подхранило по-екстремни снеговалежи на юг в цяла Европа.

Изследването, ръководено от д-р Хана Бейли (Hanna Bailey) от Университета в Оулу, Финландия, установява по-конкретно, че дългосрочният спад на арктическия морски лед от края на 70-те години на миналия век има пряка връзка с едно конкретно метеорологично събитие: „Звярът от Изток “- февруарският снеговалеж, който блокира големи части от европейския континент през 2018 г., причинявайки загуби от 1 млрд. британски лири на ден.

Изследователите откриват, че атмосферните пари, носещи на юг от Арктика, носят уникален геохимичен отпечатък, разкривайки, че техният източник е топлата открита повърхност на Баренцово море, част от Северния ледовит океан между Норвегия, Русия и Шпицберген. Те откриват, че по време на „Звяра от Изтока“ откритите води в Баренцово море са доставяли до 88% от съответния пресен сняг, паднал над Европа.

Климатичното затопляне повдига похлупака на Северния ледовит океан

„Това, което откриваме, е, че морският лед е ефективен капак на океана. И с неговото дългосрочно намаляване в Арктика се наблюдава увеличаване на количествата влага, която навлиза в атмосферата през зимата, което пряко влияе върху времето ни на юг, причинявайки екстремно силни снеговалежи. Може да изглежда контраинтуитивно, но природата е сложна и това, което се случва в Арктика, не остава в Арктика", отбелязва Бейли.

Когато анализираха дългосрочните тенденции от 1979 г. нататък, изследователите установиха, че за всеки квадратен метър зимен морски лед, изгубен от Баренцово море, има съответно 70 кг увеличение на изпаренията, влагата и снега, падащи над Европа.

Техните открития показват, че през следващите 60 години прогнозираното без лед Баренцово море вероятно ще се превърне в важен източник на увеличени зимни валежи - било то дъжд или сняг - за Европа.

„Това проучване илюстрира, че внезапните промени, наблюдавани в цяла Арктика, наистина засягат цялата планета“, коментира професор Хъбард.

Справка: “Arctic sea-ice loss fuels extreme European snowfall” by Hannah Bailey, Alun Hubbard, Eric S. Klein, Kaisa-Riikka Mustonen, Pete D. Akers, Hannu Marttila and Jeffrey M. Welker, 1 April 2021, Nature Geoscience. DOI: 10.1038 / s41561-021-00719-y

Източник: “Beast From the East” – Snow Chaos in Europe Caused by Melting Sea-Ice in the Arctic, Scitech daily

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини