Историческо постижение!"Арда" на финал за Купата на България

Арда (Кърджали) успя да се класира за първи път в своята история на финал за Купата на България! Това стана възможно, след като тимът от Кърджали се наложи с 1:0 като гост на Славия във втория полуфинален сблъсък от турнира, като в предишната среща двата тима не успяха да си отбележат. В герой за “сините” днес се превърна Алекс Петков, който вкара единственото попадение в мача. Бившият бранител на Левски бе точен в 27-ата минута, след изпълнение на ъглов удар. "Белите" пък пропуснаха дузпа в края на първата част, когато Димитър Рангелов пропусна от бялата точка. 

Повторният дебют на Златомир Загорчич пък се оказа доста горчив, след като “белите” пропуснаха възможността да се класират за трети финал в последните 10 години и общо 12-и в историята си. Славия пропусна възможността и да спечели нещо през този сезон, тъй като в елита отборът от столицата се бори за оцеляване. За Николай Киров пък това ще е трети финал за Купата на България, след като опитният специалист успя да изведе Ботев (Пловдив) на два пъти (2016/2017 и 2018/2019) до същата фаза на турнира. Той има и един триумф през 2017-а. 


 

Арда днес пък можеше да разчита само на четирима души сред резервите си, тъй като тимът от Кърджали бе разкъсван от контузии. Въпреки това отборът показа добра игра и заслужено победи. 

Още в 4-ата минута дойде и първият удар към една от двете врати. Той бе дело на Румен Руменов, който опита късмета си от далечна дистанция, но топката мина над напречната греда. Само минута след това гостите пропуснаха златен шанс да излязат напред в резултата. Светослав Вуцов подаде към Емил Виячки, който обаче малко преди да поеме кълбото се подхлъзна и това позволи на Делев да му го отмъкне от краката. Крилото на “сините” навлезе в наказателното поле и от десетина метра отправи изстрел, но отново бе неточен.

В 7-ата минута пък Славия бе много близо до това да отбележи. След изпълнение на корнер топката не бе изчистена добре и това позволи на Виячки да опита шут със задна ножица от точката за изпълнение на дузпа. За негово съжаление обаче тя се отклони в страничния стълб.


 

В следващите 5 минути Емил Мартинов и Тонислав Йорданов опитаха късмета си от далечна дистанция, но без успех.

В 17-ата минута Спас Делев свали по прекрасен начин с глава към Милен Жилев, който от своя страна опита удар директно от воле. Светослав Вуцов обаче се намеси чудесно и не позволи топката да влезе във вратата на “белите”.

10 минути по-късно гостите успяха все пак да излязат напред в резултата. След центриране от ъглов удар на Иван Тилев топката достигна до Алекс Петков. На младия бранител му бе нужно съвсем леко докосване, за да отклони кълбото към вратата на Вуцов и да открие за 1:0.


 

Малко по-късно лошите новини за Славия продължиха, след като Дарко Тасевски получи контузия. Така Загорчич трябваше да направи първата си смяна принудително още в 32-ата минута, когато на мястото на северномакедонеца се появи Владислав Узунов.

В 43-ата минута столичани получиха правото да изпълнят дузпа. След изпълнение на ъглов удар топката бе изчистен и така тя отново попадна в краката на Ради Кирилов. Офанзивният футболист навлезе в наказателното поле и финтира Милен Желев. Защитникът на Арда обаче спъна Кирилов, който се строполи в пеналтерията и спечели наказателен удар за своя отбор. С изпълнението се нагърби опитният Димитър Рангелов, който обаче стреля прекалено слабо в долния ляв ъгъл и не затрудни особено Иван Краджов.


 

На почивката Заги прибегна до втора смяна, като в игра пусна Калоян Кръстев, който се появи на мястото на Мартин Сораков.

В 52-ата минута Спас Делев получи добро диагонално подаване надясно, след което успя рязко да смени посоката и да навлезе в наказателното поле на домакините. Шутът му обаче по земя не сложи под изпитание Вуцов, който безпроблемно улови кълбото.

5 минути по-късно Кирилов пък навлезе добре в наказателното поле на Арда, но и неговия удар се оказа недостатъчно добър и не затрудни Караджов.

В 64-ата минута най-дейният за Арда Спас Делев получи контузия и не успя да продължи участието си в мача. На негово място се появи Александър Георгиев.

В 73-ата минута Владислав Узунов отправи много силен и коварен удар от пряк свободен удар, който летеше право към ъгъла на вратата на Иван Караджов. Стражът обаче успя да се намеси по прекрасен начин и с върха на пръстите си отклони кълбото.

До края на мача отборът на Славия бе този, който търсеше повече попадението, но до по-сериозна ситуация така и не се стигна. Така отборът на Златомир Загорчич ще продължи единствено борбата си за оцеляване в елита.

Арда от своя страна пък ще чака един измежду ЦСКА-София и Лудогорец, които излизат утре вечер в определяне на втория финалист на турнира. 

СЛАВИЯ 0:1 АРДА (0:0 в първата среща)
0:1 А. Петков (27)

Стартови състави:

Славия: 13. Светослав Вуцов, 70. Михаил Александров, 55. Андреа Христов, 23. Емил Виячки, 19. Филип Антовски, 77. Георги Вълчев, 73. Мартин Сораков, 7. Петер Макрилос, 22. Дарко Тасевски, 10. Радослав Кирилов, 8. Димитър Рангелов

Арда: 12. Иван Караджов, 8. Милен Желев, 9. Спас Делев, 19. Румен Руменов, 20. Деян Лозев, 24. Алекс Петков, 27. Емил Мартинов, 33. Иван Тилев, 71. Пламен Крумов, 80. Лъчезар Котев, 98. Тонислав Йорданов

Стадион: "Славия"
Главен съдия: Драгомир Драганов
Начален час: 18:30

Спортал.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини