Адмирал Ефтимов: Нашата амбиция е да имаме представители в бъдещия космически център на НАТО

Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия днес отбеляза тържествено 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база.

Убеден съм, че има какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията, допринесла много в развитието на космонавтиката, заяви пред журналисти адмирал Ефтимов. За съжаление през последните години протекоха процеси, които забавиха нашето развитие - недофинансирне, някои реформи във Въоръжените сили, в частност във военнообразователната система, отбеляза той. Наложи се да вземем решение за възстановяване на ВНВУ, да утвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето, допълни адмиралът. Той изрази убеденост, че идеята, която стои за възстановяването на ВВВУ е работеща и се влагат усилия да възстановяване и надграждане на традициите. По думите му трябва да се създадат условия за устойчиво бъдеще.

"Големи надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16, блок 70, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век. Предстои изграждане на космически център на НАТО. Нашата амбиция е да имаме представители в него. Изработва се национална позиция и се залагат документи, които трябва да намерят своето практическо приложение в учебните програми на ВВВУ. В момента правим селекция, подбор на кандидати, които да проведат специализирана подготовка, за да може, когато се открие центърът, да имаме национално представителство", коментира адмиралът.

В момента проблемите в учебната авиация са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите. Надявам се да имаме скоро такава бройка самолети, която да позволява нарастване на летателните часове, каза началникът на отбраната в отговор на журналистически въпрос.

На празника на храбростта самолети на учебната авиация ще прелетят над град София, каза още адмирал Ефтимов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ос
    освен тоя чиновник
    0 -1
    14:30, 12 апр 2021
    още много чиновници се страхуват че ако се обявят срещу тази организация ще останат гладни. такива са кратун и пасмината около него. още хиляди такива чакат да влезат в НС.
Последни новини