Напрежение в Донбас. Ще се стигне ли до руска намеса?

Украйна изключи военна офанзива срещу проруските сепаратисти в Донбас заради неприемлив брой потенциални жертви и обвини Русия в опит да всее паника сред населението в окупираните територии. По-рано Москва предупреди, че е готова да се намеси в защита на рускоезичното население в Украйна, ако властите в Киев предприемат силова операция. Украйна и Западът през последните дни критикуват струпването на руски войски по украинската граница.

Позицията на Кремъл

Кремъл каза, че се опасява от възобновяване на пълномащабните сражения в Източна Украйна и може да предприеме действия за защита на цивилното население в региона, предаде Асошиейтед прес.

"Кремъл се страхува, че в Украйна може отново да се разрази гражданска война, а ако гражданска война, пълномащабни военни действия отново избухнат до нашите граници, това би заплашило сигурността на Руската федерация", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Продължаващото изостряне на напрежението е съвсем безпрецедентно", каза той.

САЩ ще изпратят два военни кораба в Черно море следващата седмица, заяви Турция, а Русия изрази тревога, посочва Ройтерс.

Русия обвини некрайбрежните сили от НАТО, че увеличават военноморската си активност в района на Черно море.

Турция заяви, че САЩ ще изпратят два бойни кораба в Черно море между 14 и 15 април.

"Преди 15 дни ни беше изпратено уведомление по дипломатически канали, че два американски военни кораба ще преминат в Черно море в съответствие с конвенцията от Монтрьо. Корабите ще останат в Черно море до 4 май", каза турското външно министерство.

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Украйна извършва "опасни провокативни действия" в Донбас.

Предвижда се днес украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с Ердоган при посещение в Турция.

През последните седмици украински служители и представители на Запада изразяват тревога от все по-честите нарушения на примирието в Донбас и от струпването на руски войски по границата с Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ казват, че Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, отколкото когато и да било от 2014 г., когато анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас.

Позицията на Киев

Киев подкрепя "политическо и дипломатическо" решение за връщане на териториите си в Източна Украйна, заяви украинският генерал Руслан Хомчак. Според него Русия води дезинформационна кампания за предстояща украинска офанзива в Донбас. Генерал Хомчак посочи, че евро-атлантическият избор на страната му е нейно суверенно право.

Киев изтъква, че Москва търси повод за начало на мащабна военна операция в Източна Украйна. Русия не изключи намеса, ако се стигне до етническа чистка като в Сребреница през 1995 година.

От началото на тази година Украйна е загубила 25 свои военни в Донбас, жертвите ѝ за миналата година са 50. Президентът Зеленски посети зоната на конфликта.

"Важно е войниците да разберат, че имат подкрепата на властта, че тази власт не се крие в кабинетите си, а е там, където е наистина трудно", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Западната дипломация

Германия призова Русия към деескалация. Вашингтон пък посочи, че руските войски по украинската граница са най-много от началото на конфликта през 2014 г. Другата седмица се очаква посещение на украинския президент Зеленски в Париж.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външните министри на Франция и Германия са потвърдили днес в отделни телефонни разговори подкрепата си за Украйна, изправена пред струпване на руски войски по границата и подкрепяни от Москва сепаратисти, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Блинкън и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан обсъдиха необходимостта Русия да спре опасната си и безотговорна реторика, струпването на войски в окупирания полуостров Крим и по протежение на границата с Украйна, както и едностранните руски провокации по линията на съприкосновение в Източна Украйна, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В отделен телефонен разговор Блинкън и германският външен министър Хайко Маас наблегнаха на важността на подкрепата за Украйна срещу едностранните руски провокации, каза още Прайс.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини