За какви симптоми да следят ваксинираните с AstraZeneka

Необичайните кръвни съсиреци, в комбинация с нисък брой на тромбоцитите трябва да бъдат вписани като много редки нежелани ефекти на Vaxzevria (известна преди като COVID-19 AstraZeneca). Такова е заключението на Комитетът по безопасност (PRAC) към ЕМА оповестено на брифинг вчера. От агенцията посочиха за какви симптоми трябва да следят имунизираните с ваксината.

Според заключението на Европейската агенция по лекарствата повечето докладвани случаи са при жени под 60 години, в рамките на 2 седмици от ваксинацията. Към момента няма потвърдени специфични рискови фактори.

PRAC отбеляза, че съсиреците се появяват във венозните съдове на мозъка и корема, както и в артерии, едновременно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога съпроводено с кървене.

Трябва да потърсите незабавно медицинска помощ, ако имате следните симптоми:

 • невъзможност да дишате
 • болка в гърдите
 • подуване на крака
 • продължителна болка в корема
 • неврологични симптоми, включващи тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане/замъглено зрение
 • фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

Комитетът е направил задълбочен преглед на 86 случая на тромбоза, налични в базата данни на ЕС - EudraVigilance към 22 март 2021 г., 18 от които са завършили фатално. Случаите са основно от системата за докладване на нежелани реакции в ЕС и Великобритания, където към този момент са ваксинирани повече от 25 млн. граждани.

Едно възможно обяснение за кръвните съсиреци е имунен отговор, водещ до състояние подобно на това, наблюдавано понякога при пациенти, лекувани с хепарин (хепарин-индуцирана тромбоцитопения HIT). 

Докладваната комбинация от кръвни съсиреци и нисък брой на тромбоцитите е много рядко срещана и цялостното съотношение полза/риск на ваксината за предпазване от COVID-19 надхвърля риска от нежелани реакции, е позицията на Европейската агенция по лекарствата.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  Бах ти ваксината
  1 0
  11:22, 8 апр 2021
  слагаш си ваксина и после трепериш 2 седмици и си ослушваш за усложнения.Икак ще си следиш тромбоцитите,трябва по цял ден да висиш в лабораторията и на всеки час да ти правят изследване.

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини