BTS осъдиха расизма срещу азиатци

Изпълнителите от популярната южнокорейска кей-поп група BTS осъдиха расизма срещу азиатци, американци от азиатско потекло и жители на тихоокеанските острови в изявление, в което се посочва, че и самите те са се сблъсквали с него, предаде Асошиейтед прес.

"Ние се противопоставяме на расовата дискриминация", гласи публикация на групата в Туитър на английски и корейски. Членовете на популярната формация заявяват, че самите те са имали "болезнени срещи" с прояви на расисъм, сред които "обиди" и "подигравки за начина, по който изглеждат".

BTS публикуват своето изявление след неотдавнашните нападения срещу хора от азиатско потекло в САЩ, броят на които се е увеличил по време коронавирусната пандемия.

"Не можем да изразим с думи болката от това да станем обект на омраза и насилие", се казва още в изявлението на групата. Изпълнителите допълват, че преживяното ги е накарало се чувстват безсилни и е "подкопало" самочувствието им. През февруари германска радиостанция предизвика гняв, когато неин водещ сравни групата с коронавируса.

BTS отбелязват също, че дискриминацията, с която са се сблъсквали, е "незнатичелна" в сравнение със "събитията, случили се през последните няколко седмици", и подтикнали ги да изразят гласно позицията си като азиатци.

"Това, което се случва в момента, не може да бъде разграничено от нашата идентичност като азиатци", казват момчетата.

Група BTS е една от първите южнокорейски формации, които открито осъждат расизма срещу азиатците. Известно е, че кей-поп групите внимават да поддържат персонажите, създадени от техните лейбъли, често "запушвайки устите" на изпълнителите по чувствителни теми като раса и психично здраве.

BTS и преди са засвидетелствали позицията си срещу расовата дискриминация и насилието. Миналата година момчетата дариха 1 милион долара в подкрепа на движението "Животът на чернокожите има значение" - сума, която в рамките на ден събраха и феновете им, известни като Армията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини