Мемориалът на миньорския труд става културен център след ремонт

Започна ремонт на фасадата на Мемориала на миньорския труд в Перник, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков. Тя ще бъде облицована с черни мраморни плочи. Ценната облицовка от черно габро не може да бъде възстановена, защото била повредена и частично открадната.

Обектът бил открит през 1982 г. Скулптор е проф. Секул Крумов, ръководител на творческия колектив е проф. Иван Татаров. След демократичните промени на 10 ноември 1989 г. идеологическият характер на комплекса е бил тотално отхвърлен, а естетическите му достойнства - оспорвани. Мемориалът останал без поддръжка след закриването на дирекция "Културно-историческо наследство". Посегателства нарушили и скулптурните композиции вътре в обекта. "По категоричното мнение на специалистите, дори в днешния си вид Мемориалът на миньорския труд е много ярка и значима творба на тоталитарното изкуство, тясно свързана с историята на Перник, която заслужава да бъде съхранена за поколенията", е становището на кмета Станислав Владимиров.

Ще бъде почистено и вътрешното пространство, в което са разположени девет скулптурни композиции със сцени от работата на миньорите. Инициативата цели мемориалният комплекс да се превърне в своеобразен културен център, в който ще се организират различни събития.

В края на януари Общинският съвет реши да бъде обявен международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд в него.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини