Властите в очакване на зелена светлина от ЕМА: AstraZeneca не причинява нищо

Българските власти започнаха да излъчват в четвъртък успокояващи сигнали, че всичко е наред с ваксината на AstraZeneca, в очакване на окончателното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) по-късно през деня.

Приложението на ваксината у нас беше спряно миналия петък след смъртен случай на ваксинирана жена с недоказана причинно-следствена връзка с имунизацията и на фона на масовото ѝ спиране в други европейски страни заради опасения, че може да повишава риска от тромбози.

"AstraZeneca не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават такива твърдения. Изчакваме ЕМА какво ще каже днес. Имаме съдебно-медицинска експертиза от Пловдив, която ще излезе днес, най-късно утре. Българите ще разберат каква е истината", коментира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. "Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи", допълни той.

Премиерът Бойко Борисов също изказа положително становище. "Днес очаквам и това което знам, поне досега от направените изследвания е, че AstraZeneca е безопасна и ще я разрешат", коментира Борисов на работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Здравният министър каза, че до момента не се доказва връзката на ваксинацията с неблагоприятните събития – тромбози и смъртни случаи, в това число и у нас. По думите му обаче спирането на ваксината до изясняване на ситуацията е било естествено и правилно решение.

Той съобщи, че ваксините на AstraZeneca, с които разполагаме на склад, са около 100 000,а до края на месеца се очаква да дойдат още 180 000.

Отварянето на електронния регистър за ваксиниране зависи от две неща – дали ще продължава имунизирането на изборната администрация с иРНК продукти и дали ЕМА ще излезе с положително становище за временно спрения у нас препарат на AstraZeneca, каза още Ангелов.

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза пред БНТ, че шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията, е много малък, но това трябва да се докаже. "Тук няма чувства, а факти и данни".

По думите му въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на AstraZeneca и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар. "Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не", каза Кунчев.

"Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение", посочи Кунчев. 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Jp
    JP
    5 0
    18:59, 18 мар 2021
    Тази ваксина причинява автоимунни заболявания, които ще възникнат половин до една година след инжектирането.
  • 2
    Да
    да
    5 0
    19:40, 18 мар 2021
    аре от утре всички пак за банани
  • 3
    Ня
    някой тук вярва ли
    5 0
    19:51, 18 мар 2021
    Че чиновник може да спре бизнеса на фармацевтичната мафия. или ще пусне ваксините или ще бъде уволнен от началника си.
  • 4
    Да
    да
    2 0
    10:37, 19 мар 2021
    Не причинява нищо. Няколко малко по.ум.ре.ли. Ама нищо им няма

Още новини

Последни новини