Неочаквана гледна точка за 8 жени лидерки в Кърджали за 8 март

Казват, че няма „мъжки” и „женски” професии, но защо тогава в българския ез. повечето съществителни за престижни професии, титли и административни позиции, като президент, директор, министър, кмет, председател, доктор, адвокат, хирург, професор са в мъжки род? И каква е напр. Диана Трухильо – директор/ка на полета Perseverance, която приземи успешно марсохода Perseverance на повърхността на Червената планета? Навсякъде я наричат „колумбийски космически инженер в НАСА, диpектор в коcмическа агенция”. „Затова ние акцентираме върху думата лидерка – казват организаторите от Кръг, които за втора година провеждат акция под заглавие „8 март е, ден за активизъм и политики. За 8 жени лидерки от неочаквана гледна точка”.

Инж. Катя Митовскае зам.-кмет с ресор „Строителство и териториално развитие” в Община Кърджали от 2016-та досега. Извървяла е целия професионален път от някогашен помощник-строителен техник в Окръжно пътно управление, когато за дом й е служил един работен фургон, до сегашната си отговорна позиция. Когато кметът отсъства, тя е обичайният временно изпълняващ длъжността. Момичешката ѝ  мечта е да стане художник, учила се е да рисува при Станка Димитрова. Ще видим серия нейни фигурални композиции, акварели, скици и рисунки с въглен от времето на мечтите.

Защо Елван Гюркаш, директорка на НАП Кърджали, председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет с мандат 2019-2023 г.,жената с две магистратури, купища дипломи и сертификати, вкл. и Удостоверение за управление по международно право за достъп до квалифицирана информация, може да плете терлици, да тъче китеници и черги и да отглежда тютюн? Как се постига баланс между висококвалифицираната жена с лидерска позиция в обществото и земния човек, който сред хората на село винаги се чувства у дома си? „Аз казвам на хората, че човек е млад, докато се учи – това е възможно всеки ден, от всеки казус, от всяка среща, от всяко намерено решение, от всяка превъзмогната трудност, не само с дипломи за бакалавър, магистър и т.н.”

Шенай Бекир, председателка на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Кърджали.Думите на нейното всекидневие са: ТЕЛК, сбор от пенсия, компенсация и добавка, индивидуална оценка с интервю по телефона от служба „Социално подпомагане”, резервация за лечебна програма, срокът за плащане на данъците се удължава с 2 месеца в извънредната обстановка, защита срещу дискриминация… Любимото ѝ изречение е: „Моят телефон е денонощно отворен”.

Лейла Идриз Ариф, управителка на фирма „Строителство и ремонти” ЕООД, магистър по икономика. Някога – волейболистка в юношеския отбор на „Арда”, от 10 години –изпълнителка в ансамбъла за автентични турски песни „Букет”, а цял живот – ръководи колективи от мъже в строителството.

Жана Чакърова-Шукерска, директор на Секретариата на ОС на БЧК-Кърджали. Думите в нейното ежедневие са: солидарност, подадена ръка, доброволец, поклон, себеотрицание, гражданска доблест, „Млад отличник на БЧК”, акт на доброта, безвъзмездно, подкрепа за най-уязвимите, благодарност. Новата формула от мандат 2017-2020 на БЧК-Кърджали е „хуманитарно пространство”, което се разширява с нови каузи и нови герои в болезнено трудния период на пандемията.

Бахар Велиева Палова – жена-лидер в бизнеса и в политиките към млади хора, бивша общинска съветничка, председателка на Ротари клуб в Кърджали през мандат 2017/2018. Вярва в предаваното в рода ѝ послание: „Направи, каквото трябва, пък ще стане волята на Всевишния”. Двата ѝ основни принципа: Бори се до последно! и Помагай безвъзмездно!

Камелия Чолакова – магистър филолог. Темата на дипломната ѝработа е „Сегашно историческо време” и това сякаш определя цялото ѝ професионално бъдеще.От 23 години като секретар на НЧ „Обединение 1913” работи за развитие на институцията като общностен център, който предлага важни за хората услуги. В „сегашно историческо време” са: библиотека с 20 хиляди тома, специализиран кабинет за защита на жени жертви на насилие в партньорство с МВР, Работилница за родители „Да пораснем заедно”, Център за ранно детско развитие, дейности по опазване на уникалната чаплова колония в Кърджали, Женски клуб „Родопея”, Регионална CISKO академия, лицензирана и като Център за обучение по 10 професии.

Моника Атанасова – директор на ОП "Обредни дейности"-Кърджали. Жената, чиято работа и отговорности са свързани най-вече с гробищните паркове.Същата жена, която през 2020 г. получи сертификат за плаване във Ветроходната академия на Антоанета Георгиева, внучка на кап. Георги Георгиев,  докара на платформа от морето до яз. Кърджали 5-тонната си лодка, преправи я технически, освободи я от грот мачтата, отряза тежкия ѝ голям кил и я пусна на вода в язовира, за да вози гостите на града. Същата жена, която можете да срещнете, ако ходите на риболов, а ако четете книги, ще намерите в книжарниците романите ѝ и детската ѝ книга за Обичливко, „който е същото дете, каквото сте и вие”.

Изложба с произведения на участващите в акцията жени лидерки е отворена за посетители в Арт галерия Кръг от 8 март /понеделник/.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3/
  3/4
  1 0
  08:11, 6 мар 2021
  Боже,боже докъде стигнахме!Марш в харема да си гледате децата!!

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини