Албатросът Уиздъм стана майка на 70 години

Най-старата известна в света дива птица, лайзенски албатрос на име Уиздъм (Мъдрост), е излюпила поредната си рожба през февруари на атола Мидуей от Хавайския архипелаг, съобщава офиса на Американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животниза в Тихия океан.

„Уиздъм снася яйцето си някъде през последните няколко дни на ноември“ , разказва агенцията за дивата природа . "Скоро след това Уиздъм се връща в морето, за да търси храна, а нейната половинка Акеакамай поема инкубационните задължения".

Северозападните Хавайски острови са дом на почти цялата популация на дивия лайзенски албатрос - около 2,5 милиона. Сред тях е една птица, чиито житейски постижения продължават да впечатляват - това е най-старата регистрирана дива птица, албатрос на име Уиздъм, която преди три години отгледа пиленца на 67-годишна възраст. Сега тя чупи собствения си рекорд, като отново е майка на 70. Уиздъм е излюпила от 31 до 36 пилета през целия си живот, а сега има ново. а е била такава около 30 до 36 години от .

Биологът Чандлър Робинс (Chandler Robbins) за пръв път я забелязва през 1956 година на атола Мидуей и я опръстенява близо до казарма на американския военноморски флот. Вече е била възрастна, което означаваше, че е била поне на 6 години по това време.. През 2002 г., 46 години по-късно, той я преоткрива, докато преглежда местата за гнездене, и успява да разчете номера на пръстена ѝ. Сега албатросът е надживял своя откривател. Робинс умира през 2017 г.

Смята се, че Уиздъм се е върнала в морския резерват Papahānaumokuākea на атола Мидуей на Хаваите, за да гнезди и отглежда потомство с половинката си Акеакамай, чието име на хавайски означава „любител на мъдростта, учен“ - поне от 2012 г., когато Акеакамай е видян с нея за пръв път.

"Тя е на най-малко 70 години и ние смятаме, че Уиздъм е имала и други приятели", предполага биологът д-р Бет Флинт (Beth Flint). „Макар че албатросите остават като двойки за цял живот, те могат да си намерят нови партньори, ако е необходимо - например ако надживеят първия си партньор.“

В дивата природа лайзенските албатроси обикновено живеят до 50 години, но Уиздъм очевидно е по-дълголетна от повечето, надминавайки средната възраст с две десетилетия.

Тази година Уиздъм излюпва най-новото си пиленце на 1 февруари. Малките на лайзенските албатроси се мътят около два месеца, след което излизат от черупката си с помощта на временен зъб. Понякога родителите помагат на изтощените пилета да се освободят от черупката си

„Всяка година, когато Уиздъм се завръща, научаваме повече за това колко дълго могат да живеят и да отглеждат пилета морските птици“, продължава Флинт. „Нейното завръщане не само вдъхновява любителите на птици навсякъде по света, но ни помага и да разберем по-добре как можем да защитим тези грациозни морски птици и местообитаниета, от които се нуждаят, за да оцелеят в бъдещето.“

Биолозите твърдят, че Уиздъм притежава уникален набор от умения, които й позволяват дълъг и плодотворен живот.

"Мисля, че с течение на годините, тя определено се е научила да избягва хищниците в океана и се е научила да намира храна много ефективно и също може би да избягва пластмасата сега и потенциално опасните риболовни кораби", обяснява биолог Джон Клавитър (John Klavitter), работещ в резервата на атола Мидуей.

Източници:

Wisdom, The Oldest Wild Bird On Record, Welcomes New Chick At 70, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини