Война за преференции в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в хасковско?

Люта надпревара за преференциален вот вероятно ще се състои сред претендентите за депутатски столове в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в хасковско. Това се очаква поне заради 2 -мата кандидати от Димитровград в нея.

В листата влязоха издигнатия от ГЕРБ - Димитровград кандидат Гергана Кръстева, която е на 3-то място и Стефан Димитров, заел 6-то място, отредено за СДС в кандидатския списък. При наличието на 8 депутатски мандата за област Хасково, шансовете на Димитров да влезе в парламента са почти нулеви , което означава че единствената му възможност е да измести поне 3-ма от претендентите, които са пред него в листата, а това може да стане само с достатъчно преференциални гласове за неговата кандидатура.

Ако няма предварителни вътрешно партиини договорки и всеки от кандидатите се бори да влезе в парламента, ще настане сериозно съревнование, за това кой ще събере повече преференциални гласове, за да запази позицията си или да мине по-напред в листата.

Борбата за преференции между димитровградските представители за гласовете на жителите на общината ще е ожесточена. Ако Стефан Димитров започне да развива предизборната си кампания с цел събиране на преференциален вот, другите в листата, особено на първите места, няма да имат друг избор освен да се включат в надпреварата за да не бъдат изместени. Петимата на позиции преди Димитров в листата на ГЕРБ - Хасково са Делян Добрев, Георги Станков, Гергана Кръстева, Евгения Ангелова, Сашо Савов.

На предходните парламентарни избори през 2017 година разпределението на 8-те мандата от област Хасково бяха 3-ма депутати от ГЕРБ с 37 830 гласа, 3 депутата за БСП с 36 110 гласа, 1 депутат от ДПС с 14 573 гласа и 1 депутат от тогавашните Обединени патриоти с 10 553 гласа. Ако няма осезаема промяна в гласовете за ГЕРБ на предстоящите избори, за преминаване на 7%-ната бариера за отчитане на преференциален вот, ще са нужни над 2 600 преференции за кандидат, за да бъдат отчетени преференциите за него.

При условие, че ГЕРБ запази сегашните си позиции в хасковско и отново е 1-ва политическа сила и ако успее да състави правителство, има голяма вероятност водачът на листата Делян Добрев отново да влезе в изпълнителната власт и да осигури място за 4-тия в листата да влезе като депутат. Делян Добрев преди дни съобщи в интервю, че очакват да запазят позицията си и да вкарат в парламента 3- ма депутати от хасковски многомандатен район и се надяват да успеят да съберат гласове и за 4-ти депутатски мандат.

ГЕРБ - Димитровград дадоха ясен сигнал на дадената пресконференция, че ще работят за преференциите на симпатизантите на партията лично за техния кандидат Гергана Кръстева, което се очаква да направи и опонента в листата от Димитровград Стефан Димитров. По повод предстоящата надпревара за преференции, общинският координатор на ГЕРБ в Димитровград и кмет на общината Иво Димов заяви: Ние всички гледаме в една посока, но всеки тича в свой собствен коридор.

Дали част от поддръжниците на ГЕРБ в Димитровград или в хасковска област ще припознаят Стефан Димитров като техен кандидат или прокуриста на Неохим АД ще разчита само на свои привърженици, ще се разбере от преференциите. Ако Димитров не развие своята кампания към преференциален вот, ще носи гласове единствено за ПП ГЕРБ, чието управление до скоро критикуваше, по думите на кмета на Димитровград Иво Димов. На предходните парламентарни избори през 2017 година Стефан Димитров бе водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен", като тогава листата събра 5 495 гласа в хасковско. Като кандидат за кмет на Димитровград през 2015 година Димитров е събирал над 7 000 гласа в съревнование с Иво Димов, който е взел около 15 000 гласа. Дали Димитров явно ще се бори за депутатски стол или има някакви други договорки, чрез които да носи единствено гласове за листата на Коалиция ГЕРБ-СДС, не знаем.

До момента Стефан Димитров не е дал официална пресконференция, на която да заяви своите намерения пред общественността в каква насока ще развива своята кампания. Официално предизборната кампания стартира от утре, 5-ти март, а изборите са на 4-ти април.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ал
  Ало редакторите!
  4 -2
  09:08, 5 мар 2021
  Не знаете ли какво е кокъл или гробаджии. Вие поне трябва да сте учили български език. На вас обидно ли ви става, може защото ги защитавате и от много други неща не разбирате. Вижте, знаете ли какво е фитка, пуйка. Сигурно сега ще пишете не може да се публикува.
 • 2
  Бо
  Борба
  7 -2
  09:10, 5 мар 2021
  Люта борба за кокъл! Ще се самоизядат. Така става когато калинките налазят.
 • 3
  Хй
  хйлту
  5 -3
  18:03, 5 мар 2021
  Започва голямото ШОУ.
 • 4
  От
  Отговор
  4 -1
  22:46, 6 мар 2021
  Хвани единия , удари другият !
 • 5
  Фе
  фен
  0 0
  17:59, 11 мар 2021
  Ми като не разбират от критика,Димитроф,ще ги громи,отвътре.

Още новини

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини