Бъдещето на къмпингуването - с още по-чиста съвест

Колкото повече електромобилите навлизат на пазара, толкова повече хора от различни прослойки започват да им се доверяват, а и толкова повече проблеми започват да изникват.

Една такава прослойка се състои от хората, обичащи да прекарват почивката си на къмпинг с личната си каравана, а един такъв проблем е, че караваната тежи и се дърпа, а електромобилите все още имат проблем с максималния пробег.

Казусът е прост. Искаме да идем на почивка с караваната си, закачваме я за теглича на новия ни електромобил - дотук няма нищо нетипично. Интересното обаче е, че максималният ни пробег ще падне значително, а ако сме се запътили към някое затънтено местенце без зарядни станции, това е сериозен проблем. Но Airstream има решение.

Емблематичният американски производител на каравани има намерение да пусне на пазара специална каравана с електрическо подпомагане, която "помага" на електромобила, който я дърпа.

По този начин от компанията се надяват да стимулират собствениците на електрически коли да пътуват с караваната си, без да се притесняват, че ще останат без ток в батерията по средата на пътуването.

Засега информацията е, че идеята е преминала през концептуалната фаза и Airstream се опитва да открие подходящи партньори в областта на електрическото задвижване, с което да реализира проекта.

Идеята идва навреме, имайки предвид, че в рамките на две години на пазара в щатите се очаква да излязат няколко големи електрически пикапа, с които местните клиенти обожават да дърпат каравани.

До края на следващата година очакваме да станем свидетели на серийни версии на Tesla Cybertruck, Rivian R1T, Lordstown Endurance, GMC Hummer EV и Ford F-150 Electric. Всички те ще предлагат достатъчно теглителна сила за пълноразмерна каравана.

Информацията около новия проект на Airstream все още е нищожна, но се очаква караваната да изглежда съвсем стандартно, с изключение на един или повече електрически двигателя, които ще са монтирани на осите. По този начин тя няма да разчита единствено на пикапа отпред за задвижването си, а ще му помага, което пък ще се отрази благоприятно на неговия максимален пробег с едно зареждане.

Проблемът е, че тези електромотори също ще имат нужда от батерии, което пък ще направи караваната значително по-тежка. Стига до тогава да не се измислят начини за олекотяване на конструкцията, разбира се.

От инженерна гледна точка проектът крие много предизвикателства, като например как двете превозни средства ще комуникират помежду си и ще работят в хармония.

Ако Airstream успее да реши уравнението правилно, това означава, че хиляди хора, загрижени за опазването на околната среда, ще могат да къмпингуват с чистата съвест, че не са допринесли за глобалното затопляне с нито един грам въглеродни емисии. Поне не директно от ауспуха на гигантския си пикап.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини