Димитровград почете тържествено 143 години от Освобождението на България

    Множество димитровградчани се включиха в официалното честване по повод 143 години от Освобождението на България от османско иго на централният площад „България”. Площадът се изпълни с много млади хора и деца, развяващи български знамена. 

    Честването на 3 март започна с военен ритуал по приемане на почетния строй и тържествено издигане на националното знаме под звуците на националния ни химн, изпълнен от димитровградския духов оркестър.

    В празничното си слово, кметът на общината Иво Димов припомни постигната историческата победа на България на 3 март 1878 г., която е олицетворение на възхода на българския народ и на нова, свободна България. „Днес отдаваме заслужена почит и се прекланяме  пред подвига на хилядите чужди войни, пред българските опълченци и всички, които със своята саможертва вградиха живота си в олтара на Свободата!“, заяви Димов.

    Приветствия на площада поднесоха още народните представители Евгения Ангелова и Виолета Желева, зам.-областният управител Митко Петров и председателят на ОбС-Димитровград, Гергана Кръстева.

    След официалните речи и издигането на българското знаме, присъстващите и официалните лица се отправиха по централния булевард към паметната плоча на Освободителите под звуците на духовия оркестър. Пред паметната плоча, загиналите за свободата на България бяха почетени с едноминутно мълчание и поклон. Присъстващите поднесоха венци и цветя.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини