Емисиите на въглероден диоксид силно се увеличили, предупреди МАЕ

След историческия спад миналата година заради пандемията от Ковид-19 емисиите на въглероден диоксид вече силно са скочили, предупреди Международната агенция (МАЕ), цитирана от Франс прес.

След като бяха достигнали ниско равнище през април миналата година, световните емисии силно са скочили и са превишили нивото си от декември 2019 година, подчертават експертите на МАЕ.

Емисиите от енергийния сектор през декември миналата година са били с 2% или 60 милиона тона над равнището от декември 2019 година.

Скокът на емисиите с парников ефект в света в края на миналата година е сериозно предупреждение, че ние не сме направили необходимото, за да се ускори преходът към чисти енергии в света, алармира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Ако очакваният икономически скок тази година се потвърди, а политиката на най-големите икономики на планетата не се промени, то световните емисии вероятно ще се увеличат през 2021 година, подчерта Бирол.

Емисиите на въглероден диоксид спаднаха като цяло миналата година с 5,8%, а това е близо 2 милиарда тона въглероден диоксид и най-голямото понижение в историята на човечеството, според най-новите данни на МАЕ, представени в днешния специален доклад на организацията.

МАЕ прогнозираше още по-голямо понижение от порядъка на 7%, припомня Франс прес.

Спадът, който се оказа по-малък, се дължи като цяло на по-слабото използване на горива за пътния и въздушния транспорт.

Със съживяването на пътуванията и на икономическата дейност потреблението на петрол и емисиите от него отново нарастват, посочва МАЕ.

Данните за 2020 година между другото прикриват силни разлики в показателите на отделните страни. Емисиите на Китай са се увеличили с 0,8 % през 2020 год. заради бързото възобновяване на икономическата активност, докато в САЩ те са намалели с 10%, отбелязват експертите на МАЕ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини