България подкрепя "бързи зелени коридори" за ваксинирани и преболедували Ковид-19

Подкрепяме създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на видеоконференция на министрите на туризма на Европейския съюз.

По нейни думи това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност.

Николова бе категорична, че безопасното и безпроблемно пътуване и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор. По тази причина според нея са необходими координация и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора.

Вицепремиерът ни заяви, че България смята, че идеите за национални планове за възстановяване и устойчивост са от съществено значение за постигането на решаващите за туризма цели.

Според нея трябва да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на Договора за функционирането на ЕС. Тя посочи и че дейностите за насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор трябва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм.

Николова изтъкна, че България е предприела редица мерки за възстановяване на туризма - въвеждане и прилагане на национални противоепидемични мерки, икономическа подкрепа, действия за засилване на дейностите по отношение на приоритетните туристически пазари, също така усилия за засилване на маркетинговите дейности и рекламата. Тя обясни, че при пандемията най-отчетливите тенденции при туризма у нас са неотдавнашното развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, както и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет.

От своя страна Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, се съгласи, че не бива да има затварянето границите, но е важно пътуванията да са сигурни. Той припомни, че през миналата година ЕК е предприела мерки за подпомагане на туризма, отпускайки 172 млн. евро грандове. Според него ваксинационните сертификати ще играят важна поля за свободното придвижване.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини