Пенсионерите ще получат добавката от 50 лв. през април

Сто и шест милиона лева допълнително ще бъдат дадени на българските пенсионери през април, съобщи пред журналисти в Билинския манастир министърът на финансите Кирил Ананиев. По думите му това е добавката от 50 лв., която правителството е поело като ангажимент да се изплаща до приключване на извънредната епидемична обстановка. На този етап тя е до 30 април и 50-те лева са гарантирани, заяви Ананиев. Според него макар, че се намираме в изключителна ситуация от гледна точка на пандемията, ако тя продължи, правителството е в правомощията си да удължи това изплащане.

В този момент възрастните хора имат нужда от допълнителна помощ, свързана и с лекарства, и с по-големи трудности в изхранването, посочи министърът. По думите му тези хора са изнесли голяма част от изграждането на държавата и заслужават подобен добър жест. В никакъв случай той не е предизборен, средствата са предназначени за потребности, които хората имат, увери Ананиев.

Кирил Ананиев присъства на тържествен водосвет в изцяло реновираната църква в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" в община Брезник. Манастирът е една от най-старите обители в Западна България. Според исторически и археологически изследвания датира от 10 -11 век. Ремонтиран е със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020. Проектът е на стойност 560 000 лв.

Църквата в светата обител е изцяло възстановена, подменена е покривната конструкция. Направена е специална фугировка и са изградени дренажи. Възстановени са стенописите. Повечето датират от 16 и 17 век и изобразяват светци и библейски сцени.

С усилия на държавата в Пернишка област са ремонтирани, реставрирани и изградени 22 църкви, манастири и параклиси на стойност 7 275 000 лв., посочи Ананиев. Само преди седмица с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 75 000 лв за строежа на църквата в пернишкия квартал "Тева", допълни областният управител Емил Костадинов.

Днес бе поставено и символично начало на ремонт на пътя до манастира. Той ще бъде извършен от Югозападно държавно предприятие.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини