Турция стартира днес мащабно военно учение, плаши Гърция

Турция ще проведе авиационно учение, наречено „Синя родина‘2021“, Mavi Vatan‘2021 от 25 февруари до 7 март, бе обявено от Анкара, докато Атина чака отговор на поканата до Турция за провеждане проучвателни контакти през март, според гръцкия сайт Катимерини.

Според турското министерство на отбраната учението ще се проведе в района на Мраморно море, части от Беломорието и Източното Средиземноморие, без Черноморския регион, което се счита за отговор на Анкара на ученията, проведени от Гърция в Егейско море. В учението ще участват 82 кораба от турския флот, 5 военноморски надзорни самолета, 12 хеликоптера, безпилотни самолети, сили за десантни операции, армейски хеликоптери, изтребители F-16 и F-4. Заедно с турската брегова охрана, марината ще нарасне до 87 кораба, 27 самолета и 20 хеликоптера.Това учение не беше проведено през 2020 г., поради пандемията, като се очакваше да участват 104 военни кораба, което е почти целият турски флот, а името „Синя родина“ се използва за първи път.

Междувременно Реджеп Тайип Ердоган в свои речи по време на посещението си в Измир отправи обвинения срещу Гърция и ЕС заради беженците. "На границата между Турция и Гърция в Еврос преживяхме сцени, при които гръцките сили за сигурност използваха интензивно насилие срещу бежанците," каза турският президент.Президентът на Турция, обръщайки се към европейските власти подчерта, че „ имат вина за потапяне на лодки на бежанци. Много добре знаете, че невинни хора умират във водите на морето. Ние им обясняваме, но те не ни слушат ".

Турски политически анализатори считат, че Ердоган със силова реторика се опитва да отклони вниманието на хората от икономическите проблеми, пред които са изправени милиони турски граждани. В този контекст се включват и неговите изявления за събитията от 1922 г., като той отново обвини Запада и Гърция, заявявайки, че „тяхното желание и опит да ни разбият в Анадола започнаха с нахлуването в Смирна. Те имаха за цел пълната ни ликвидация, но това усилие завърши с разочарованието им във водите на залива Смирна ".

Президентът съобщава, че Анкара ще получи 4-та сондажна платформа, както разкрива "Катимерини", така че Турция ще има общо 6 кораба, т.е. 2 сеизмични кораба и 4 сондажни платформи в оспорваната морска зона.

В същото време вчера следобед на 23 февруари, Анкара отправи обвинения към Гърция за "тормоз" на турския океанографския кораб "Чешме". Източници от гръцкото министерство на отбраната опровергаха турските обвинения.

Според турски медии, позовавайки се на турското министерство на отбраната, четири гръцки изтребителя F-16 са прелетели над "Чешме", който през последните дни е в района на NAVTEX, издаден от Турция, в Егейско море, в международни води . Според турските медии е последвала въздушна битка между гръцки и турски бойци.

В изявление турският министър на отбраната ХулусиАкар заяви, че „за съжаление това е един от честите тормози на Гърция. Ние имаме свои собствени правила. Отговорихме адекватно в контекста на тези правила. От своя страна източници от гръцкото министерство на отбраната заявиха, че няма въздушна активност на ВВС в района, където се намира "Чешме".

Както посочиха същите източници, учебната дейност на ВВС е на няколко мили югозападно от района. Те също така подчертаха, че гръцките бойци не са прелетели над "Чешме", нито турските бойци са достигнали мястото.

Превод от гръцки :Дарина Дееничина

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини