МЗ публикува указанията как ще се проведе гласуването на изборите

Министерството на здравеопазването публикува „Указания за провеждане на изборите за народни представители в страната на 4 април 2021 година в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19“. Представени са мерките, които да осигурят протичането на изборния процес безопасно за гражданите и членовете на изборни комисии, както и изискванията за подготовката на сградите и местата за гласуване. С указанията можете да се запознаете тук

Документът съдржа указания за носенето на маската, която е задължителна за участниците в изборния процес. Дадени са указания за дезинфекцията и препаратите, които следва да се използват.

Придвижването за влизане и излизане в сградите, където са разположени секциите следва да е в обособени коридори и да се поддържа физическа дистанция от 1,50 м между хората. Това важи за членовете на комисиите и за гласуващите.

Тъмната стаичка да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка. 13. В секции с възможност за машинно гласуване задължително се осигурява дезинфектант за ръце в близост до устройството.

Ще бъде измервана температурата на членовете на СИК и застъпниците и ако тя е повишена или имат симптоми на ОРЗ, те няма да бъдат допускани.

Препоръчва се дистанционно обучение на участващите в изборния процес.

Аналогични за указанията за РИК.

Избирателите трябва да носят защитна маска за лице, която да покрива носа и устата и да спазват физическа дистанция от 1,50 м.

При удостоверяване на самоличността на избирател, той сам показва своята лична карта и я поставя на масата/банката, където е разположена избирателната комисия. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време като спазва разстояние поне 1,5 м. от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране, избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си.

Избирателите следва да избягват физически контакт с членовете на секционната избирателна комисия, докато се подписват в избирателния списък и когато вземат и предават бюлетината. Доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира. При използване на машина за гласуване избирателят извършва дезинфекция на ръцете си непосредствено преди процеса на гласуване с осигурен за целта дезинфектант.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини