Откриха ли учените пето измерение

Думата "Космос" е необятно понятие с много неизвестни. И макар да не напредват със скоростта, с която им се иска, учените продължават изследването му, като постоянно вадят нови и нови хипотези. Неотдавна от NASA показаха компютърен модел с предполагаемата форма на хелиосферата. Скоро след това други техни колеги отбелязаха напредък в теорията за тъмната материя.

Така наречената тъмна материя е недостъпна за наблюдение със съвременните методи и е с неизвестен състав.

Според учените именно тя е изиграла решаваща роля в еволюцията на Вселената и се смята, че представлява до 80 процента от нея. И все пак физиците все още не знаят от какво точно се състои, защото не отразява, излъчва или абсорбира светлината.

Според ново изследване, публикувано през януари в The European Physical Journal C, ключът към разрешаването на мистерията се крие в нова частица и пето измерение.

В момента авторите проучват дали има друго измерение освен познатото четириизмерно. Тоест три пространствени (по-известни като 3D) и едно времево измерения.

Уравненията им откриват нова частица, която е подобна на бозона на Хигс (масивна скаларна елементарна частица) и взаимодейства с него. Нещо повече - предполагат, че именно тя може да изиграе историческата роля на посредник между видимата и тъмната материя. Защото може да пътува навсякъде.

Един вид, ще отвори Портал към Петото измерение.

Проблемът обаче е, че тя е твърде тежка, и именно заради това е изключително трудно да се открие с настоящите ускорители.

И "Ако тази тежка частица съществува, тя непременно ще свърже видимата материя, която познаваме и която сме проучили подробно, с частите на тъмната материя", цитират учените от Motherboard.

И допълват, че хипотезата им не е поредната измислица, защото обикновената материя е направена от фермиони и че ако това допълнително измерение съществува, е твърдо вероятно новата частица да стигне и до него.

Твърдят също, че именно тя може да изиграе важна роля в космологичната история и да произведе гравитационни вълни, които да бъдат откривани в бъдеще със специални детектори, съобщават още от Sputnik.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешо
    0 0
    09:53, 19 фев 2021
    Последната хипотеза е че тъмната материя е в главите на физици и астрономи и генерира празно пространство.
Последни новини