CNN: Учените от СЗО в Ухан имат данни за възможно по-ранно разпространение на коронавируса

Изследователи от Световната здравна организация (СЗО), изучаващи произхода на коронавируса, разкриха данни за късното обявяване на пандемията в Китай. Това съобщава CNN.

Група изследователи посети Ухан, където коронавирусът беше открит за първи път, и стигна до заключение, че разпространението му е започнало по-рано от обявеното от китайските власти.

Водещият изследовател на мисията на СЗО Питър Бен Ембарек казва, че повече от дузина щамове на вируса са открити в Ухан през декември 2019 г. „Вирусът e циркулирал масово в Ухан през декември, което е ново откритие“, каза експертът и добави, че китайската страна е дала възможност за комуникация с човек, който се е заразил на 8 декември.

Според него китайски учени са предоставили на групата данни за 174 случая на коронавирусна инфекция, регистрирани в Ухан през декември 2019 г. От тях 100 случая са потвърдени чрез лабораторни изследвания, а други 74 - от клинична диагноза въз основа на симптомите.

Ембарек отбелязва, че при заболяване от коронавирус само 15 процента от случаите са тежки. Поради това експертът не изключва, че в началото на епидемията не са били идентифицирани всички случаи, а общият им брой през декември може да е надхвърлил хиляда души.

По-рано редица експерти от международната мисия заявиха, че китайските власти отказват да предоставят на експертите на Световната здравна организация (СЗО) първоначалните сурови данни за ранните случаи на коронавирусна инфекция в страната. Австралийският учен Доминик Дуайър обясни, че Пекин е показал само няколко проби на експертите.

Преди това експертите на СЗО се съмняваха в момента на започване на пандемията на коронавируса. Те смятат, че вирусът може да е започнал да се разпространява в Китай преди декември 2019 г., когато е бил официално обявен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини