Хора с увреждания от цялата страна продават в Перник свои произведения

Хора с увреждания от цялата страна продават в Перник собственоръчно изработени артикули, съобщи Анита Тараланска - председател на Областната организация на Съюза на инвалидите. Инициативата цели да подпомогне тази група граждани.

Обособен е магазин в центъра на града, в който се продават само изделия, направени от хора с увреждания и майки на деца с увреждания. Сред тях са различни сувенири, бижута, картини, рисувани с разнообразни технологии, керамика, икони и др. Автори на творбите са хора с увреждания от Смолян, Пазарджик, Велико Търново, Шумен, Ямбол и др.

Идеята се зародила по време на ежегодно провежданите в Перник фестивали на хората с увреждания. На проявите се обособила алея на занаятите, на която участниците представяли своите умения чрез изработвани от тях предмети.

Забелязах, че има много талантливи, сръчни хора, с разностранни умения, сподели Тараланска. Оттогава започнали да мислят как тази временна експозиция да се превърне в постоянна. Нямаме дори клуб на инвалида, където да я подредим, допълни Тараланска.

Да реализира инициативата се ангажирала перничанката Анелия Кирилова. Сега в ръководения от нея магазин могат да се намерят сувенири от 3 лв. до 360 лв., каквато е цената на картини маслена живопис. Всички предмети са изработени от изстрадали хора, с благословия за здраве, сподели Кирилова. Под мотото "Болни помагат на болни" инвалиди са предоставили свои артикули, парите от продажбата на които да отидат за нуждаещи се деца.

От Съюза на инвалидите в Перник са закупили прежда, която се раздава на членовете на структурата. С нея ще бъдат изработени мартеници, с които на 1 март ще бъдат закичени всички, избрали продукцията на хората с увреждания.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини