Полша откри във ферма за норки щам на коронавируса, който може да се предава на хора

Щам на новия коронавирус, открит във ферма за норки в Северна Полша, може да се предава на хората и обратното - от човек на животно, съобщи днес полското министерство на селското стопанство, цитирано от Ройтерс.

Той е бил открит в края на миналия месец при норки във ферма в окръг Картузи. Това е първият такъв случай в Полша, а новината предизвика опасения, че ще се стигне до избиването на животните.

Това би струвало скъпо на страната. В Полша има над 350 ферми за норки, отбелязва Ройтерс.

"Данните, получени от главния здравен инспекторат, и миналогодишните случаи в Дания и Нидерландия ясно показват, че и в Полша този вирус може да се предава от норки на хора и обратното", се казва в комюнике на министерството на селското стопанство.

Датското правителство нареди цялата популация от близо 17 милиона норки в страната - една от най-големите в света, да бъде умъртвена в началото на ноември, след бяха открити огнища на коронавирус в стотици ферми и властите откриха мутирали щамове при хора, припомня Ройтерс.

През август властите в Нидерландия решиха да наредят затварянето на повече от 100 ферми за норки, след като няколко работници в тях се заразиха с новия коронавирус.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини