Всеки ден нов милионер у нас. Рекорден брой депозити над 1 млн.

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    гост
    1 -2
    13:41, 11 фев 2021
    Ето, видяхте ли, така ако продължава, всички ще станем милионери благодарение на правилното управление!
Последни новини