Австрия ще се застъпи за приемането на Северна Македония в ЕС

Австрия продължава да подкрепя напълно европейския път на Западните Балкани и ще се застъпи за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания през първата половина на 2021 г., заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от агенция МИА.

В интервю за излизащото на английски език в Белград списание CorD канцлерът каза, че Република Северна Македония се е превърнала в кандидат за пример за членство в ЕС и изрази съжаление, че не бе възможно тя да започне преговори за присъединяване през 2020 г.

По думите му Сърбия има уникалната отговорност да покаже, че Западните Балкани вървят напред по европейския си път чрез значително увеличаване на собствените си усилия за реформи и постигане на конкретни и осезаеми резултати в областта на върховенството на закона и други основни области.

Той добави, че Австрия остава приятел на Западните Балкани и във времена на кризи.

"Нашата подкрепа за региона в борбата срещу пандемията от Ковид-19 е върховен приоритет и остава такъв. Австрия ще помогне на Западните Балкани да си доставят ваксини. Неотдавна обещахме 2,4 милиона евро за инициативата Ковакс, а ЕС неотдавна реши да предостави 70 милиона евро за незабавна подкрепа за доставка на ваксини за Западните Балкани", подчерта австрийският канцлер. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Нека не забравяме
    2 -1
    15:17, 2 фев 2021
    Че нашите европартньори се застъпиха за османската империя когато Русия се реши на Руско -турската освободителна война. Нашите европартньори имаха интерес от османците и ни набутаха пръста между бузите. Историята трябва да се помни. Когато един дебил гте предаде веднъж -ще те предаде и втори път. Хубавото е че на Австроунгарската империя не и достигна смелост да обяни война на Русия. Искаше но нямаше топки. Както и сега са без топки геювете мръсни

Още новини

Последни новини