Турция иска още

На Турция са й необходими допълнителни отстъпки от Русия в газовата сфера, коментира в. "Коммерсант". Властите в страната разчитат на намаляване на стойността на руския газ още през тази година, отмяна на принципа "take or pay" и на забраната за реекспорт.

Най-вероятният шанс за успех страната има във въпроса за повторното изнасяне на газ, който вече е отменен за всички европейски страни, но експертите смятат, че, ако Турция се превърне в нова транзита страна за руския газ, с нея ще няма да бъде по-лесно да се работи, отколкото с Украйна.

Вчера министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз назова няколко теми, които страната му възнамерява да обсъди с "Газпром", освен тези, за които страните се договориха в хода на визитата на Владимир Путин миналата седмица.

В съответствие с междуправителствения протокол за сътрудничество в газовата сфера, турската държавна тръбопроводна компания "Боташ" и "Газпром" ще проведат преговори за намаляване на цената на руския газ, за разрешение за неговия повторен износ и за отмяна на принципа "take or pay".

Според турския вестник "Сабах", тази година Турция ще трябва да плати около 2 млрд. куб. метра "невзет" газ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини