Военните взеха властта в Мианма

Военните в Мианма (Мианмар, бивша Бирма) обявиха извънредно положение в страната за една година. Както съобщава агенция Синхуа, съответното изявление е излъчено по армейския телевизионен канал.

Декларацията за въвеждане на извънредното положение е подписана от вицепрезидента Мин Све, когото военните обявиха за временно изпълняващ длъжността президент на страната.

В изявлението се казва още, че властта в страната ще бъде прехвърлена на главнокомандващия въоръжените сили на Мианмар Мин Аунг Хлайн.

Според Ройтерс военните заявиха, че решението е взето поради фалшиви парламентарни избори.

По-рано Reuters и AFP съобщиха, позовавайки се на говорител на управляващата в Мианма партия Национална лига за демокрация (НЛД), че президентът на Мианма Вин Мин и лидерът на НЛД Аун Сан Су Чжи са били задържани в понеделник сутринта, която е също държавен съветник и ръководител на Министерството на външните работи на републиката. Други високопоставени членове на НЛД също са били задържани.

Аун Сан Су Чжи е била задържана от военните в Мианма, които според него "са в процес на организиране на държавен преврат".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини