Перник чертае перспектива за кръгова икономика и зелени бизнеси

Перник чертае перспектива да се обособи като център на кръгова икономика и инвестиции в зелени бизнеси с помощта на механизма за справедлив енергиен преход,коментира пред БТА заместник-кметът Стефан Кръстев. Перник е сред 62-те общини от 11 европейски държави, включили се в инициативата за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници.

Кметът Станислав Владимиров през май миналата година подписа декларацията на природозащитната организация WWF, с която се ангажира да поведе общината към справедлив за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна икономика. Документът е подписан още от кметове от Германия, Гърция, Словакия, Словения, Полша, Румъния, Чехия, Украйна, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Амбициозната европейска политика в областта на климата има за цел постепенно да прекрати производството на електроенергия, основаващо се на изкопаеми горива, преди 2050 г. 

19,1 млн. т неизвлечени въглища има в Пернишкия каменовъглен басейн

Неизвлечените запаси в Пернишкия каменовъглен басейн са приблизително 19,1 млн.т, по данни на "Мини - Открит въгледобив". Количеството включва и ресурсите, които засега не представляват интерес. Пернишките въглища са с калоричност 2 300 ккал/кг, пепелно съдържание 56-57 процента. Първият рудник в Перник е открит през 1891 г. Общото производство на пернишката мина от създаването й досега възлиза на над 340 милиона тона въглища. Най-усилен е бил добивът през 60-те години на миналия век, когато в рудниците са работили над 17 000 души. Най-висока производителност на работник е отчетена през 1963г. - 2 246,7т. През 1960г. мината е регистрирала рекорд по добити въглища за една година - 8 783 894т.

Въглищата се пласират предимно в местната ТЕЦ "Република", която консумира между 1500-2000т /денонощие. Най-голямото предприятие "Мини - Открит въгледобив" и свързаната с него местна "Топлофикация" дават хляб на около 1500 души.

"Мнозина биха казали, че при евентуално намаляване на човешкия ресурс в мините и ТЕЦ-а, ще се увеличи трафикът през Владая и безработицата ще се поеме от близката столица", прогнозира Кръстев. По думите му стремежът е справедливият преход да доведе до създаване на устойчиви икономически дейности в чиста природна среда, като същевременно отвори нови работни места за заетите в енергийния сектор. Това би позволило Перник дори да привлече работна ръка от София, както в недалечното минало, смята заместник-кметът. Според Кръстев, ако средствата от Фонда за справедлив преход бъдат насочени към т.нар. меки мерки, или обучение и преквалификации, няма да се създаде устойчивост в дългосрочен план. "Не е възможно всички миньори и енергетици да станат фризьори, продавачи или занаятчии. Необходимо е да се развиват адекватни алтернативни форми на заетост", категоричен е Кръстев. По думите му Перник ще се бори затова, както и за развитието на индустриалната си зона чрез инфраструктурното й обезпечаване.

Пернишката индустриална зона е на площ 350 декара. Наличието в съседство на общински терени дава възможност да се разшири до 1000 декара. Намира се в близост до два европейски пътни коридора, в посока Атина и Адриатика, до автомагистрала "Люлин", товарната жп гара и летище София. Предвиждаме нови пътни възли, осигуреност на индустриалната зона с енергия, газ, вода за промишлени нужди и т.н., сподели също Кръстев. 

Община Перник е една от най-активните в България по отношение на справедливия енергиен преход, работи много близо с другите засегнати общини от страната, също и с международни екологични организации като WWF, Грийн пийс и Българската организация за земята, подчерта още заместник-кметът.
Малък елемент на голямата трансформация, която ни предстои, е подмяната на печките с твърдо гориво и дърва, коментира още Кръстев.

Според него опитът обаче показва, че дори да се предоставят безплатно уреди на пелети, газ, или климатици и други устройства, проблемът няма да бъде решен. Огромна част от населението е енергийно бедно и в повечето случаи мотивацията за промяна на ползваното за отопление гориво липсва, защото сметката скача в пъти, поясни Кръстев. Той очаква от опцията да се възползват предимно обществени и публични сгради, в частност и някои жилищни сгради.

Няма как Топлофикация да премине на изцяло екологичен режим на работа, смята Кръстев. По думите му предприятието е заявило готовност да предложи нов енергиен микс, който не включва въглища и RDF. В същото време обаче жилищните сгради ще продължат да потребяват енергия на стойности над 10 пъти от средното за ЕС, твърди Кръстев. Затова, според него енергийната ефективност и екологичното производство на енергия вървят ръка за ръка.

Енергийната ефективност е част от плановете за справедлив преход

Община Перник залага в бъдещите териториални планове за справедлив енергиен преход и мерки за енергийна ефективност. Това не включва само лепене на стиропор от външната страна на сградите, търсим начини за алтернативни източници на отопление, поясни Кръстев. Според него геотермалната енергия например, в Перник е изключително подценяван източник. На сега развиващите се технологии на термопомпени инсталации в комбинация с фотосоларни паркове и устройства за съхранение на електроенергия ще бъде погледнато по съвсем друг начин, посочи Кръстев. По думите му има идеи за създаване на енергийни кооперативи по примера на Норвегия. "Например между няколко блока, или в дадена зона в определен квартал да се изгради мини електроцентрала, която произвежда електричество, или топлинна енергия от природен газ и всички сгради наоколо да са свързани с нея. Това е доста иновативно мислене за нашите географски ширини, обаче нормативната база в момента не го позволява", уточни заместник-кметът.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини