Перник чертае перспектива за кръгова икономика и зелени бизнеси

Перник чертае перспектива да се обособи като център на кръгова икономика и инвестиции в зелени бизнеси с помощта на механизма за справедлив енергиен преход,коментира пред БТА заместник-кметът Стефан Кръстев. Перник е сред 62-те общини от 11 европейски държави, включили се в инициативата за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници.

Кметът Станислав Владимиров през май миналата година подписа декларацията на природозащитната организация WWF, с която се ангажира да поведе общината към справедлив за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна икономика. Документът е подписан още от кметове от Германия, Гърция, Словакия, Словения, Полша, Румъния, Чехия, Украйна, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Амбициозната европейска политика в областта на климата има за цел постепенно да прекрати производството на електроенергия, основаващо се на изкопаеми горива, преди 2050 г. 

19,1 млн. т неизвлечени въглища има в Пернишкия каменовъглен басейн

Неизвлечените запаси в Пернишкия каменовъглен басейн са приблизително 19,1 млн.т, по данни на "Мини - Открит въгледобив". Количеството включва и ресурсите, които засега не представляват интерес. Пернишките въглища са с калоричност 2 300 ккал/кг, пепелно съдържание 56-57 процента. Първият рудник в Перник е открит през 1891 г. Общото производство на пернишката мина от създаването й досега възлиза на над 340 милиона тона въглища. Най-усилен е бил добивът през 60-те години на миналия век, когато в рудниците са работили над 17 000 души. Най-висока производителност на работник е отчетена през 1963г. - 2 246,7т. През 1960г. мината е регистрирала рекорд по добити въглища за една година - 8 783 894т.

Въглищата се пласират предимно в местната ТЕЦ "Република", която консумира между 1500-2000т /денонощие. Най-голямото предприятие "Мини - Открит въгледобив" и свързаната с него местна "Топлофикация" дават хляб на около 1500 души.

"Мнозина биха казали, че при евентуално намаляване на човешкия ресурс в мините и ТЕЦ-а, ще се увеличи трафикът през Владая и безработицата ще се поеме от близката столица", прогнозира Кръстев. По думите му стремежът е справедливият преход да доведе до създаване на устойчиви икономически дейности в чиста природна среда, като същевременно отвори нови работни места за заетите в енергийния сектор. Това би позволило Перник дори да привлече работна ръка от София, както в недалечното минало, смята заместник-кметът. Според Кръстев, ако средствата от Фонда за справедлив преход бъдат насочени към т.нар. меки мерки, или обучение и преквалификации, няма да се създаде устойчивост в дългосрочен план. "Не е възможно всички миньори и енергетици да станат фризьори, продавачи или занаятчии. Необходимо е да се развиват адекватни алтернативни форми на заетост", категоричен е Кръстев. По думите му Перник ще се бори затова, както и за развитието на индустриалната си зона чрез инфраструктурното й обезпечаване.

Пернишката индустриална зона е на площ 350 декара. Наличието в съседство на общински терени дава възможност да се разшири до 1000 декара. Намира се в близост до два европейски пътни коридора, в посока Атина и Адриатика, до автомагистрала "Люлин", товарната жп гара и летище София. Предвиждаме нови пътни възли, осигуреност на индустриалната зона с енергия, газ, вода за промишлени нужди и т.н., сподели също Кръстев. 

Община Перник е една от най-активните в България по отношение на справедливия енергиен преход, работи много близо с другите засегнати общини от страната, също и с международни екологични организации като WWF, Грийн пийс и Българската организация за земята, подчерта още заместник-кметът.
Малък елемент на голямата трансформация, която ни предстои, е подмяната на печките с твърдо гориво и дърва, коментира още Кръстев.

Според него опитът обаче показва, че дори да се предоставят безплатно уреди на пелети, газ, или климатици и други устройства, проблемът няма да бъде решен. Огромна част от населението е енергийно бедно и в повечето случаи мотивацията за промяна на ползваното за отопление гориво липсва, защото сметката скача в пъти, поясни Кръстев. Той очаква от опцията да се възползват предимно обществени и публични сгради, в частност и някои жилищни сгради.

Няма как Топлофикация да премине на изцяло екологичен режим на работа, смята Кръстев. По думите му предприятието е заявило готовност да предложи нов енергиен микс, който не включва въглища и RDF. В същото време обаче жилищните сгради ще продължат да потребяват енергия на стойности над 10 пъти от средното за ЕС, твърди Кръстев. Затова, според него енергийната ефективност и екологичното производство на енергия вървят ръка за ръка.

Енергийната ефективност е част от плановете за справедлив преход

Община Перник залага в бъдещите териториални планове за справедлив енергиен преход и мерки за енергийна ефективност. Това не включва само лепене на стиропор от външната страна на сградите, търсим начини за алтернативни източници на отопление, поясни Кръстев. Според него геотермалната енергия например, в Перник е изключително подценяван източник. На сега развиващите се технологии на термопомпени инсталации в комбинация с фотосоларни паркове и устройства за съхранение на електроенергия ще бъде погледнато по съвсем друг начин, посочи Кръстев. По думите му има идеи за създаване на енергийни кооперативи по примера на Норвегия. "Например между няколко блока, или в дадена зона в определен квартал да се изгради мини електроцентрала, която произвежда електричество, или топлинна енергия от природен газ и всички сгради наоколо да са свързани с нея. Това е доста иновативно мислене за нашите географски ширини, обаче нормативната база в момента не го позволява", уточни заместник-кметът.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини