Перник чертае перспектива за кръгова икономика и зелени бизнеси

Перник чертае перспектива да се обособи като център на кръгова икономика и инвестиции в зелени бизнеси с помощта на механизма за справедлив енергиен преход,коментира пред БТА заместник-кметът Стефан Кръстев. Перник е сред 62-те общини от 11 европейски държави, включили се в инициативата за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници.

Кметът Станислав Владимиров през май миналата година подписа декларацията на природозащитната организация WWF, с която се ангажира да поведе общината към справедлив за хората и природата енергиен преход от въглищна към нисковъглеродна икономика. Документът е подписан още от кметове от Германия, Гърция, Словакия, Словения, Полша, Румъния, Чехия, Украйна, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Амбициозната европейска политика в областта на климата има за цел постепенно да прекрати производството на електроенергия, основаващо се на изкопаеми горива, преди 2050 г. 

19,1 млн. т неизвлечени въглища има в Пернишкия каменовъглен басейн

Неизвлечените запаси в Пернишкия каменовъглен басейн са приблизително 19,1 млн.т, по данни на "Мини - Открит въгледобив". Количеството включва и ресурсите, които засега не представляват интерес. Пернишките въглища са с калоричност 2 300 ккал/кг, пепелно съдържание 56-57 процента. Първият рудник в Перник е открит през 1891 г. Общото производство на пернишката мина от създаването й досега възлиза на над 340 милиона тона въглища. Най-усилен е бил добивът през 60-те години на миналия век, когато в рудниците са работили над 17 000 души. Най-висока производителност на работник е отчетена през 1963г. - 2 246,7т. През 1960г. мината е регистрирала рекорд по добити въглища за една година - 8 783 894т.

Въглищата се пласират предимно в местната ТЕЦ "Република", която консумира между 1500-2000т /денонощие. Най-голямото предприятие "Мини - Открит въгледобив" и свързаната с него местна "Топлофикация" дават хляб на около 1500 души.

"Мнозина биха казали, че при евентуално намаляване на човешкия ресурс в мините и ТЕЦ-а, ще се увеличи трафикът през Владая и безработицата ще се поеме от близката столица", прогнозира Кръстев. По думите му стремежът е справедливият преход да доведе до създаване на устойчиви икономически дейности в чиста природна среда, като същевременно отвори нови работни места за заетите в енергийния сектор. Това би позволило Перник дори да привлече работна ръка от София, както в недалечното минало, смята заместник-кметът. Според Кръстев, ако средствата от Фонда за справедлив преход бъдат насочени към т.нар. меки мерки, или обучение и преквалификации, няма да се създаде устойчивост в дългосрочен план. "Не е възможно всички миньори и енергетици да станат фризьори, продавачи или занаятчии. Необходимо е да се развиват адекватни алтернативни форми на заетост", категоричен е Кръстев. По думите му Перник ще се бори затова, както и за развитието на индустриалната си зона чрез инфраструктурното й обезпечаване.

Пернишката индустриална зона е на площ 350 декара. Наличието в съседство на общински терени дава възможност да се разшири до 1000 декара. Намира се в близост до два европейски пътни коридора, в посока Атина и Адриатика, до автомагистрала "Люлин", товарната жп гара и летище София. Предвиждаме нови пътни възли, осигуреност на индустриалната зона с енергия, газ, вода за промишлени нужди и т.н., сподели също Кръстев. 

Община Перник е една от най-активните в България по отношение на справедливия енергиен преход, работи много близо с другите засегнати общини от страната, също и с международни екологични организации като WWF, Грийн пийс и Българската организация за земята, подчерта още заместник-кметът.
Малък елемент на голямата трансформация, която ни предстои, е подмяната на печките с твърдо гориво и дърва, коментира още Кръстев.

Според него опитът обаче показва, че дори да се предоставят безплатно уреди на пелети, газ, или климатици и други устройства, проблемът няма да бъде решен. Огромна част от населението е енергийно бедно и в повечето случаи мотивацията за промяна на ползваното за отопление гориво липсва, защото сметката скача в пъти, поясни Кръстев. Той очаква от опцията да се възползват предимно обществени и публични сгради, в частност и някои жилищни сгради.

Няма как Топлофикация да премине на изцяло екологичен режим на работа, смята Кръстев. По думите му предприятието е заявило готовност да предложи нов енергиен микс, който не включва въглища и RDF. В същото време обаче жилищните сгради ще продължат да потребяват енергия на стойности над 10 пъти от средното за ЕС, твърди Кръстев. Затова, според него енергийната ефективност и екологичното производство на енергия вървят ръка за ръка.

Енергийната ефективност е част от плановете за справедлив преход

Община Перник залага в бъдещите териториални планове за справедлив енергиен преход и мерки за енергийна ефективност. Това не включва само лепене на стиропор от външната страна на сградите, търсим начини за алтернативни източници на отопление, поясни Кръстев. Според него геотермалната енергия например, в Перник е изключително подценяван източник. На сега развиващите се технологии на термопомпени инсталации в комбинация с фотосоларни паркове и устройства за съхранение на електроенергия ще бъде погледнато по съвсем друг начин, посочи Кръстев. По думите му има идеи за създаване на енергийни кооперативи по примера на Норвегия. "Например между няколко блока, или в дадена зона в определен квартал да се изгради мини електроцентрала, която произвежда електричество, или топлинна енергия от природен газ и всички сгради наоколо да са свързани с нея. Това е доста иновативно мислене за нашите географски ширини, обаче нормативната база в момента не го позволява", уточни заместник-кметът.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
16 май 2021
Последни новини