Пристигащите във Великобритания от 22 държави ще прекарват 10-дневна карантина в хотели

На пътниците от 22 държави, сред които Португалия и Република Южна Африка, ще се наложи да прекарат десетдневна карантина в хотел при влизане във Великобритания. Това обяви премиерът Борис Джонсън пред парламента днес, посочвайки, че става въпрос за страни, в които има нови варианти на коронавируса. Това ще важи и за хората, на които не може да бъде отказано влизане в страната - например на британските граждани ще бъдат осигурени условия за това. Изключения няма да има.

Пристигащите ще бъдат посрещани на летищата и транспортирани до хотелите. Все още не е известно дали пътниците ще плащат за хотелския си престой сами, както е в Австралия и Нова Зеландия.

Джонсън припомни, че пътуването за развлечение е забранено със закон и запътили се за чужбина граждани ще бъдат връщани на границите, ако нямат основателна причина да напуснат страната.

В момента почти всички пристигащи във Великобритания трябва да имат отрицателен тест, направен в рамките на 72 часа, преди да потеглят, за да им бъде разрешено влизането. След това те все пак трябва да бъдат поставени под десетдневна карантина, въпреки че могат да я прекарат у дома. В Англия този период на самоизолация може да бъде съкратен с втори отрицателен тест след пет дни.

Правилата за карантината се определят поотделно за Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но обикновено не се различават много. Премиерът на Шотландия Никола Стърджън каза, че към хотелската карантина ще има общ подход.

Какво представляват карантинните хотели?

Карантинният хотел е специално предназначена сграда, използвана за временно настаняване на пристигащи пътници, като същевременно ги държи напълно отделени и изолирани от широката общественост, обяснява в. "Сън".

Този строг режим се оказа изключително успешен в различни страни. В австралийския случай например се изисква пътниците, пристигащи по въздух, да преминат проверка за симптоми на COVID-19 при пристигане на летището. Регистрираният багаж се прехвърля отделно в специално определеното за целта помещение и стига да нямат никакви симптоми, пътниците се прехвърлят в хотел или друго определено карантинно съоръжение.

В Нова Зеландия и Австралия пътниците плащат сами. Карантината в Нов Южен Уелс струват 1700 британски лири за един възрастен и 2800 лири за четиричленно семейство. Пристигащите в Нова Зеландия се таксуват 1630 британски лири за първия възрастен, с допълнителни 500 лири за всеки допълнителен възрастен и 250 лири за всяко дете. Разходите включват настаняване и храна и съвсем скромно почистване - веднъж седмично, ако го изобщо го има - с една смяна на спално бельо и хавлии.

Мрачен рекорд

Над 100 хил. британци са починали в рамките на 28 дни след положителен тест за COVID-19, показваха официалните данни вчера. Великобритания има петата най-висока смъртност в световен мащаб и съобщи за още 1631 смъртни случая и 20 089 случая за деня.

100 162 смъртни случая са повече от жертвите на цивилното население на страната през Втората световна война и два пъти повече от броя на убитите през бомбардировките през 1940-1941 г.

Англия, най-многолюдната от четирите нации на Обединеното кралство, е в ново затваряне от 5 януари. Не работят пъбовете, ресторантите, магазините за несъществени стоки. Повечето деца са спрени от училище. Въведени са допълнителни ограничения за пътуване.

През декември Великобритания стана първата страна в света, която одобри ваксината COVID-19 на Pfizer и си постави за задача до средата на февруари да даде възможност за имунизация на всички на възраст над 70 години, хората в уязвими състояния, здравните и социалните работници от първа линия и на възрастните в домове. Общо 6 853 327 души вече са получили първа доза и 472 446 втора доза.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини