Джипитата искат по-малко административна тежест при ваксинацията срещу COVID-19

Личните лекари призовават ваксинирането на пациентите да се вписва само на едно място

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега. Според джипитата в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.  Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз  нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.  

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Па
  пациент
  3 -1
  12:53, 26 яну 2021
  не стига че лекуват по телефона а имдават по 1000лв всеки месец за лекуване на болни от Ковид ами сега мрънкат че много трябвало да пишат те и без това друго не правят даже ще им дават и по 10лв на ваксиниран защо нали това им е работата Ище видите какви шашми ще стават Срещу заплащане на когото му трябва документ че е ваксиниран плаща и е готов
  • Сп
   Спас
   2 -2
   16:50, 26 яну 2021
   Пациентчето, в една корупционна ситуация винаги има две страни. Не давайте, и те няма да вземат. Ама ти още от сега си решил. Притрябва ли ти документ ще си платиш вместо да се ваксинираш.
   Между другото. Щом ти се виждат много парите които получават докторите вземи завърши една медицина че да се опаричиш. Нищо работа е.
 • 2
  До
  до Спас
  3 0
  18:29, 26 яну 2021
  на мене нито ми е нужен документ ниго пък и ще се ваксинирам а пък ми е малко късничко и да уча Но не реви за заплатите на докторите защото на идея си нямате какви пари вземат джипитата и по отделенията Най-ощетените доктори са в спешна помощ макар че точно те са на първа линия за всичко денонощно търчат докато джипитата си изключат още в 13ч телефоните и не вдигат до другия ден
  • Сп
   Спас
   1 -2
   19:02, 26 яну 2021
   Не искам да съм груб, но вие наистина ли знаете колко получава един личен лекар? Правите ли разлика между това което му превеждат от касата, и това което на практика е неговата заплата / Ако може да се нарече така тази част от сумата която влиза в джоба му /.
   За да не протакаме дискусията ще ви кажа че от големите пари / за които вероятно сте чули / които касата му превежда той плаща заплата на мед. сестра, пенсионни осигуровки за себе си и сестрата, здравни осигуровки, данъци на държавата, наем за кабинета, ток, вода, и други консумативи свързани с работата му, Като махнете всички тези присъщи разходи за доктора остават грубо около две хиляди. Малко повече, или малко по-малко в зависимост от това колко пациента има. Аз не бих нарекъл това " големи " пари. За вас не знам.
 • 3
  До
  до спас
  1 -1
  22:38, 26 яну 2021
  две хиляди лева може да вземе едно джипи на село но не и в градовете където пациентите им са по3000-4000хиляди някъде и повече ,акакво ще кажете за потребителските такси ,мед удостоверения някое джипи да е издало касова бележка,а повечето случаи наемат мед сестри пенсионерки за да не плащат осигуровки ,две хилядилева наистина не са много пари ,но нашите джипита работят за много много повече Живи и здрави да са ,но пак ще повторя ,че бърза помощ им върши основно работата а не могат да вземат и 2000лв накрая
 • 4
  Сп
  Спас
  0 -1
  12:36, 27 яну 2021
  Едва ли ще успея да променя мнението ви, а и излишно задълбахме в темата. Ще ви кажа само че в Хасково има 31 Джипита. По три, четири хиляди пациенти означава че Хасково трябва да е 90 - 120 хиляден град. Не съм сигурен дали в целия окръг сме останали толкова. Повече пациенти имат личните лекари които работят в затънтените кърджалийски села защото там млади не искат да ходят. Един от тях обслужва / друг е въпроса до колко може да го прави / по петнайсетина села и махали, и действително имат по три, пет хиляди пациенти. Градски доктор с повече от две хиляди е рядкост. Имаше такива в началото, но тъй като не могат да обслужват толкова хора те наеха пенсионирани фелдшери да им помагат. Това свали качеството, и хората масово се отписаха от тях.
  За това дайте да не гледаме в паничката да докторите. Те ако бяха много добре платени нямаше шейсет, седемдесет процента от завършващите медицина да тръгват за чужбина на другия ден след като си вземат дипломата.
 • 5
  До
  до Спас
  2 0
  18:24, 27 яну 2021
  оставам на същата позиция защото 45год работя в тази сфера и съм се нагледала на такива извращения ,че трябва да си бил вътре в нещата за да си наясно А колкото до младите лекари бягат защото на Запад за няколко години вземат специалност , тука макар че ревем че нямаме специалисти не се прави нищо по въпроса ,знам го от личен опит Бъдете жив и здрав

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини