Без конкурс!? Българска фирма може да получи 1.5-милиардната сделка за бронирани машини

Проектът за закупуването на нови бронирани машини на стойност близо 1.5 млрд. лева с ДДС може да бъде даден за изпълнение на български фирми или да бъде върнат на Народното събрание. Така той е близо до предизвестения си провал, което обаче ще отвори нови въпроси.

"До две седмици трябва да стане ясно дали прекратяваме този проект и го връщаме обратно в парламента или търсим друг вариант за реализация на проекта. Защо не с участието на българската промишленост и това е съвсем реалистично", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в неделя пред Нова телевизия.

Според него българската промишленост може да разработи проекта и като се изключи купола може да изпълни всичко останало по проекта.

По думите му българска фирма е имала подобно предложение, но проектът вече е бил стартирал. Според него е по-реалистично обаче поръчката да бъде дадена на консорциум от български фирми.

Цялата идея на Красимир Каракачанов е много съмнителна, тъй като фирмите от българската промишленост нямат опит с толкова мащабен проект.

Тя обаче ще даде възможност на правителството и парламентът да определят изпълнителя без конкурс, каквато възможност има в законодателството.

Каракачанов така реши проекта за бронираните машини за Специалните сили, който ще бъде изпълнен от "Самел-90". Той обаче бе под 100 млн. лева и не изискваше санкция от парламента.

Военният министър не каза коя българска фирма е имала предложение да изпълни проекта, но според експерти в бранша вероятно "Самел-90" би проявила интерес.

Предизвестен край

Проектът се движи от години, като най-малко от половин година има неофициална информация, че МО планира да го рестартира, за да се осигури участието на още фирми в него.

На този етап в конкурса останаха едва две фирми мултинационалната "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria). Техните оферти надвишават тавана на проекта от 1.46 млрд. лева с ДДС, както и се очакваше.

"Двете оферти са с по-високи суми. Нямам право да си позволя да се върна в парламента и да искам още пари", обясни Каракачанов.

Ще има ли бронирани машини?

Ако проектът се провали, той ще се забави значително, а и няма гаранция дали следващото правителство ще има политическа воля да реализира подобна сделка в условията на криза.

Каракачанов обаче дава сигнали, че ще се опита в рамките на мандата на това правителство да предопредели развитието на проекта.

Ако идеята той да бъде даден на български фирми не бъде реализирана, има и други варианти. При нов конкурс може да проявят желание още фирми. А може да се премине и към опцията преговори "правителство-правителство", както бе решена сделката за изтребителите F-16 със САЩ.   

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини