Щабът потвърди отваряне на моловете от февруари и присъственото обучение за големите ученици

На работно заседание при премиера Бойко Борисов Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки с аргумента, че България една от четирите европейски държави извън червената зона, като заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 хиляди души.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че ще издаде заповед за задължително влизане с PCR тест на граждани от трети страни и граждани на Европейския съюз. До края на януари според последната му заповед, е забранено влизането на граждани на някои трети страни например Русия, САЩ, Иран, освен ако не са българи.

"Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви Ангелов.

Представителите на щаба са потвърдили решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Борисов разпореди на здравния министър да се срещне с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното отваряне.

"Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици", посочи Борисов. Той обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по- трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Ваксинационният план

Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 хил. души са имунизирани, като на 4610 е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите.

Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план. "Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората", заяви премиерът.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес са пристигнали повече от 14 хил. дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов уведоми, че има достатъчно количества ремдесивир, както и медицински кислород.

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов" Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация. "България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни", заяви председателят на щаба. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, които да показват, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    той
    4 0
    13:38, 25 яну 2021
    Обезличаване на всички структури. Това не е това което искахме през 1992 година. Млади хора бдете за достойнството си! По ценно от него няма!
  • 2
    Гр
    Гражданин
    2 -1
    22:20, 25 яну 2021
    Ай стига с тия глупости 5,7,12 пък другите после може би. Значи може да отворят всичко останало обаче не може всички да си тръгнат нормално на училище. ЗАЩО учениците ли са на, страшни или на някой така му отърва, в цяла Европа всичко може да е затворено,но учениците си ходят на училище,само нашите Големи умници НЕ трябва да си стоят вкъщи и да затъпяват с тази пълна пародия онлайн обучение.
  • 3
    Ко
    Ко...
    0 0
    23:39, 26 яну 2021
    Коя година бе долен боклук Борисов...
Последни новини